“Cynisme over bewonersinitiatieven is misplaatst”

Bovenstaande titel is afkomstig van een artikel over negatieve beeldvorming over bewonersinitiatieven uit december 2011. Dit artikel is helaas weer heel actueel geworden nu blijkt dat gelden voor bewonersinitiatieven niet rechtmatig besteed zouden zijn. GroenLinks is een voorstander van bewonersinitiatieven, en vindt tegelijk dat het geld voor de initiatieven ten goede moet komen aan de buurtbewoners en de leefbaarheid of sociale cohesie in de buurt moet vergroten. Wij betreuren het dat er aanleiding is om de discussie weer te beginnen, maar zijn ook niet gelukkig met de overspannen reacties. Zonder kennis van de precieze details bewoners uitmaken voor dieven van gemeenschapsgeld, zoals de VVD meent te moeten doen, gaat echt veel te ver.

Geld van bewonersinitiatieven moet voldoen aan een aantal criteria: de bewoners zijn initiatiefnemers, het initiatief draagt bij aan de sociale cohesie en/of leefbaarheid en het initiatief is niet louter gericht op vermaak. Omdat het niet realistisch is om van iedere bewoner te verwachten dat deze all-round evenement organisator en welzijnswerker is, is er begeleiding voor de bewonersinitiatieven: de begeleiding moet misbruik tegengaan èn bewoners waar nodig ondersteunen in de uitvoer van hun initiatief. Daar lijkt het in het verleden wel eens misgegaan te zijn. Daarom is het belangrijk om die begeleiding beter onder de loep te nemen en te verbeteren.

In een tijd waarin het programma De Slag om Nederland wekelijks ageert tegen lokale overheden die niet luisteren naar hun bewoners en participatie niet serieus nemen, zijn de bewonersinitiatieven een groot goed. De bewonersinitiatieven dragen bij aan een buurt waarin bewoners samen op zoek gaan naar oplossingen. Daarnaast leveren bewonersinitiatieven een tastbare bijdrage aan de kwaliteit van leven in hun buurt: het versterkt de cohesie, draagt bij aan sociale betrokkenheid en activeert buurtbewoners. Alsof dat nog niet genoeg is, bevordert het de verhouding tussen overheid en burgers. De bewoners bepalen en het stadsdeel faciliteert. En dit bespaart uiteindelijk een hoop belastinggeld.

Deze bewoners, die hun buurt willen verbeteren en medebewoners willen helpen, vervolgens voor ‘dieven’ uit te maken omdat zij het belastinggeld niet rechtmatig zouden hebben besteed geeft echt geen pas. Dit soort stoere taal van de VVD vraagt om een even stoer gebaar: die woorden terugnemen en constructief mee te denken over de versterking van dit kostbare instrument voor de buurten van West. GroenLinks staat welwillend tegenover een verheldering van de criteria en verantwoording en een betere begeleiding tijdens het proces en de uitvoering, waar gewoon niet altijd alles gaat zoals je vooraf voorziet, maar is klaar met de negatieve beeldvorming van de VVD over bewonersinitiatieven.

Luister ook het interview met Sven Meeder op Amsterdam FM, o.a. "VVDWest en media gaan wel erg kort door de bocht over bewonersinitiatieven."

Artikel “Cynisme over bewonersinitiatieven is misplaatst “, pag 33.

Meer weten over de bewonersinitiatieven en de voorwaarden? Kijk hier.