GroenLinks en PvdA Amsterdam West gaan verder zonder D66

GroenLinks en PvdA Amsterdam West hebben vrijdag het vertrouwen in coalitiepartner D66 West opgezegd. GroenLinks en PvdA willen door met het besturen van het stadsdeel en zien geen mogelijkheid daartoe met deze fractie van D66. Rutger Groot Wassink: "GroenLinks en PvdA hebben vertrouwen in elkaar als coalitiepartners en gaan samen verder aan de slag. Wij hebben vertrouwen in de toekomst."

 

Nu het duidelijk is dat raadsleden Oudendijk, Van Vuure en Singh officieel de fractie van D66 West vormen, hebben PvdA en GroenLinks er geen vertrouwen meer in dat de coalitie met deze fractie effectief zal kunnen functioneren. De affaires rond D66 zijn al geruime tijd aan de gang. Door het ontbreken van stabiliteit binnen de fractie van D66, is het onmogelijk voor hen gebleken om de interne kwesties eensgezind op te lossen. PvdA en GroenLinks maken zich ernstige zorgen over deze instabiliteit.

 

“D66 heeft vijf maanden de tijd gehad de rust en stabiliteit te herstellen. We moeten helaas constateren dat dit niet is gelukt. We worden nu geconfronteerd met een D66-fractie die niet wordt gesteund door haar leden en het landelijk Partijbestuur, maar die door procedures in de partij is ontstaan. We vinden dat de raad en het Dagelijks Bestuur zich honderd procent moet kunnen concentreren op besturen van het stadsdeel. Daarin is geen tijd voor dit gedoe", aldus Jeroen van Berkel, tijdelijk fractievoorzitter van de PvdA. De PvdA en GroenLinks West zien in het belang van het stadsdeel geen andere mogelijkheid dan afscheid te nemen van de fractie D66. Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter GroenLinks: “De affaires rond D66 storen het functioneren van de coalitie. Wij zijn aan de slag voor het stadsdeel en zien dat niet zitten met de drie die nu weer deel van D66 zijn.”

 

GroenLinks en PvdA West betreuren het zeer dat de samenwerking met wethouder Abdeluheb Choho ten einde is gekomen. Binnen het Dagelijks Bestuur van West is altijd goed samengewerkt met de D66-wethouder. Het besluit om zonder de D66-fractie verder te gaan heeft dan ook niets van doen met het functioneren van de wethouder. Ook zullen PvdA en GroenLinks de goede samenwerking in de coalitie met Ingeborg Baltussen en Peter Jasperse missen, maar begrijpen volledig dat zij zich genoodzaakt zagen afscheid te nemen van de fractie D66 in West.

 

PvdA en GroenLinks West hebben er vertrouwen in samen als coalitie door te gaan op de ingeslagen weg en met het uitvoeren van het coalitie-akkoord zoals het er nu ligt. Rutger Groot Wassink: “Het akkoord is een prima stuk waar we gewoon verder mee kunnen. Zeker in het licht van de aankomende bezuinigingen vanuit het rijk is er een solide coalitie nodig, die de zaakjes op orde heeft. GroenLinks en PvdA hebben vertrouwen in elkaar als coalitiepartners en gaan samen verder aan de slag. Wij hebben vertrouwen in de toekomst."

 

Jeroen van Berkel: "Een coalitie met één zetel meerderheid is krap, maar PvdA en GroenLinks West denken dat het mogelijk is. Het maakt het in de Deelraad wellicht spannender, dat kunnen we aan SP, VVD en de Groenen wel overlaten en daar kijken wij zeer naar uit. Het zijn vaak pittige debatten, maar allemaal gericht op de toekomst en het welzijn van de bewoners van West.”