Fietser in Amsterdam
Fietser in Amsterdam

26 mei: Themaborrel over Amsterdam Fietsstad met schrijver Pete Jordan

De komende themaborrel van GroenLinks Amsterdam West heeft als onderwerp Amsterdam Fietsstad. Schrijver Pete Jordan is zondag 26 mei te gast om zijn licht te schijnen op de Amsterdammer en diens stalen ros.

 

Fietsen en Amsterdam horen bij elkaar. Niet voor niets is Amsterdam wereldwijd fietsstad nummer 1! Ook hoort de fiets erg bij GroenLinks. Fietsen geeft vrijheid, is erg gezond en de fiets is het meest klimaatneutrale vervoersmiddel dat er bestaat. Alle ruimte voor de fiets dus wat GroenLinks betreft!

Maar dat betekent ook dat we de stad nog fietsvriendelijker moeten maken. Hoe gaan we om met te weinig stallingsplekken? Hoe zorgen we dat fietsen veilig blijft in een stad die ook van de auto's vergeven is?

Schrijver Pete Jordan is te gast bij de Themaborrel om zijn licht te schijnen op de Amsterdammer en diens stalen ros. Rutger Groot Wassink zal hem o.a. aan de tand voelen over de "fiets-etiquetten" van de Amsterdammer.

Pete Jordan & De Fietsrepubliek

Wanneer Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam aandoet, wordt hij op de dag van aankomst meteen omvergereden door een fietser. Hij raakt gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad en besluit een diepe duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte.

Het resultaat van zijn onderzoek is het boek De Fietsrepubliek; een onderhoudende cultuurgeschiedenis van het fietsen. Jordan verweeft alle mogelijke fietsontwikkelingen – van de fietsscholen eind negentiende eeuw, via het wittefietsenplan, tot de dure bakfietsen van vandaag de dag – met zijn eigen ervaringen als groentje in het drukke Amsterdamse fietsverkeer.

Datum: zondag 26 mei

Tijd: 16:00-18:00

Locatie: Podium Mozaiek, Bos en Lommerweg 191

Gast: Pete Jordan (schrijver)

Meer weten over Pete Jordan en de Fietsrepubliek Amsterdam? Lees ook dit interview.