Regelmatig bloggen fractieleden van GroenLinks Amsterdam West over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer blogt Aäron Moscoviter over duurzaam wonen in West en de mogelijkheden voor bewoners om energiekosten te besparen.
West is populair, steeds meer mensen willen er wonen. Er zijn dus veel woningen nodig. Dat betekent nieuwe woningen, maar ook dat de bestaande woningen goed moeten zijn. GroenLinks heeft er voor gezorgd dat het daarbij niet alleen over de bouwtechnische kwaliteit gaat, maar ook over duurzaamheid. Deze weken heeft de stadsdeelraad het Actieplan Duurzaam Wonen besproken, waarin is vastgelegd hoe dat allemaal moet gebeuren. De belangrijkste doelen van het actieplan zijn behoud van bestaande woningen, energiebesparing en gebruik van duurzame energie.
Met het behoud van bestaande woningen wordt er voor gezorgd dat er beter met bouwmateriaal, en dus met grondstoffen, wordt omgegaan. Een hel mooi neveneffect is natuurlijk dat de bewoners een gedwongen verhuizing wordt bespaard. Om dit te bereiken is een lijst gemaakt van de slechtste panden, op basis van gegevens van bouw- en woningtoezicht (BWT), maar ook van bewonersklachten. Het stadsdeel gaat de eigenaren aanschrijven, waarbij met de bouwtechnische maatregelen zo veel mogelijk ook duurzaamheidsmaatregelen worden meegenomen.Energiebesparing spreekt voor zich, we zullen het energieverbruik moeten terugdringen vanwege de eindigheid van energiebronnen en de uitstoot van CO2 en andere verbrandingsgassen. Veel energiebesparende maatregelen kunnen zichzelf terugverdienen, mits er goede afspraken gemaakt kunnen worden over wie de kosten draagt en wie de besparing krijgt. Bovendien moeten veel maatregelen voor meer woningen tegelijk genomen worden, wat het proces ingewikkeld maakt. Het stadsdeel zal daarom zo veel mogelijk organisatorische hobbels wegnemen.
Ook het gebruik van duurzame energie, zoals zonnepanelen en kleine windturbines zal voor meer woningen tegelijk moeten worden gerealiseerd. Ook hier zal het stadsdeel vooral zorgen dat het proces makkelijker wordt gemaakt.
Bewoners en eigenaren moeten de maatregelen wel willen. Daarvoor moeten ze soms eerst enthousiast gemaakt worden. Daarvoor zullen ook enkele voorbeeldprojecten worden gerealiseerd, waarin te zien is wat er allemaal mogelijk is.
Alles bij elkaar is GroenLinks tevreden over de voorstellen. Een duurzame woning is niet alleen goed voor het mileu, maar ook voor de portemonnee van de bewoner. Er is nog een ding te wensen over, één duidelijke plaats waar alle informatie en ondersteuning te krijgen is. Daarover wordt nu nog gesproken.
Nieuwsgierig geworden? Bel het stadsdeel (tel. 14 020), kijk hier voor tips over energiebesparing voor (particuliere) huurders of hier voor informatie over duurzaamheid voor VvE's.