In september is de stadsdeelcommissie na het reces weer aan het werk gegaan. Een van de onderwerpen die gelijk op tafel lag was de adviesaanvraag voor het concept hoogbouwbeleid van de gemeente Amsterdam. Dit concept is vanuit de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 ontwikkeld en wordt, naar verwachting, eind 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.

Dit beleid ziet er goed uit en is vanuit een ruimtelijke benadering erg compleet. GroenLinks mist echter een stuk maatschappelijke en sociale benadering in het beleid. Anneke Veenhof: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die in hoogbouw wonen aanzienlijk minder interactie hebben met elkaar en met de buitenwereld, en dat is natuurlijk niet hoe we fijne buurten willen vormgeven. Met zeer hoge woningdichtheden is de flat eigenlijk een buurt op zich. Je zou de straat willen optillen en daarmee dezelfde ontmoeting faciliteren in de hoogbouw als op straat. Met het specifieke design van de hoogbouw kan hiermee dus rekening gehouden worden.’’

Dit laatste punt, waarbij de interactie en sociale verbinding tussen bewoners van een buurt of dus flat centraal staat, is onvoldoende opgenomen in het concept Hoogbouwbeleid, aldus het advies van onze fractie. Hierin wordt wel besproken dat de begane grond van hoogbouw een open karakter dient te hebben en dat de parkeergarage geen directe toegang tot de woningen mag geven, maar verdere sociale en maatschappelijke aspecten van het leefmilieu van hoogbouw zijn vrij in te vullen door projectontwikkelaars. “Bij andere projecten als een ontwikkelaar een groot gebied gaat aanleggen met dezelfde dichtheid dan vereist de gemeente ook dat er scholen en parken en andere maatschappelijke voorzieningen worden mee ontworpen. Maar dat mist eigenlijk bij hoogbouw.”

GroenLinks Amsterdam West adviseert de gemeenteraad dan ook te onderzoeken op welke wijze in het hoogbouwbeleid voldoende interactie, binding en ontmoeting geborgd kan worden voor toekomstige bewoners van hoogbouw. En daarnaast hoe voldoende ruimte voor maatschappelijke voorzieningen wordt mee ontworpen. Het hoogbouwbeleid kan zo completer worden en kaders geven aan maatschappelijke voorzieningen en ontmoetingsruimtes, zoals daktuinen en loopbruggen.

Meer lezen over het hoogbouwbeleid in Amsterdam? Alles over het concept hoogbouwbeleid kan je hier vinden.