Dinsdag 2 juli stemt de deelraad van Amsterdam West over de Perspectievennota 2014. Voor de deelraad is dit een jaarlijks moment om uit te spreken waar we heen willen met het stadsdeel. Lees hier de bijdrage van fractievoorzitter Sven Meeder namens GroenLinks Amsterdam West voor een groen, duurzaam, sociaal en vrijzinnig stadsdeel West in 2014.

Voorzitter, leden van de raad en van het dagelijks bestuur, beste bewoners van West,

Vandaag, en in de komende weken, bespreken we de richting die we het Dagelijks Bestuur mee willen geven bij het opstellen van de begroting voor 2014. We geven aan waar we extra aandacht willen, waar wat ons betreft wel iets minder aandacht of geld naartoe mag, en welke nieuwe plannen en initiatieven we graag willen ontplooien.

Toch is het in al dit vooruit kijken naar de laatste begroting van deze bestuursperiode ook heel erg aantrekkelijk om alvast een blik terug te werpen.

15 jaar geleden en nu

Voorzitter, ik woon nu ruim 15 jaar in West: door een speling van het lot was mijn eerste studentenkamer aan de Admiraal de Ruijterweg in West en sindsdien ben ik altijd in West blijven wonen. Het valt me steeds vaker op hoe veel West veranderd is, en voornamelijk ten goede. Toen het Turkse groentenwinkeltje tegenover het raam van mijn studentenkamer (naast de E-norm op de Admiraal de Ruijterweg) eerst vage potten en pannen ging verkopen en later helemaal verdween, baalde ik voor dit verlies voor de buurt en vreesde ik dat dit een voorbode was voor economische rampspoed. Inmiddels heb ik ook een nieuwe groentenwinkel, een nieuwe bakker en een nieuwe restaurant terug zien komen.

Toen de Chassékerk waar ik wel eens een dienst had bijgewoond sloot, vreesde ik een sociale middelpunt voor de buurt voorgoed was verdwenen. Nu zal er, eindelijk, linksom of rechtsom een dansschool in komen met, in meer of mindere mate, horeca. Daar waar de van Speijkstraat nog naamgever was van een jeugdbende èn een TV-serie over een druk politiekantoor, is het nu een straat met buurtfuncties, horeca, kunst en cultuur om de hoek.

West is dynamisch, divers en vrijzinnig. West is in beweging

En daar past GroenLinks bij. Sterker nog, ik zie hierin de hand van mijn partij, van vruchten van alle inspanningen van de GroenLinkse bestuurders en raadsleden van de vroegere stadsdelen. En van deze coalitie, en dit Dagelijks Bestuur. 

De Perspectievennota is prettig dun dit jaar. Het programma waarmee deze coalitie is begonnen staat goed op de rails. Er zijn meer duurzame en sociaal ondernemers, meer creatief ondernemerschap, meer en betere resultaten bij gezinnen met meervoudige problemen, meer fietsgebruik, meer veiligheid in winkelgebieden. Zeker niet alles staat op groen, er zijn nog altijd sociale en groene ambities waar harder aan getrokken moet worden, of waarvoor we moeten vrezen dat die niet gehaald gaan worden.

Vooral de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt en de geringe werkgelegenheid voor jongeren baren ons zorgen. Met social return denken we dat dit stadsdeel hierin iets kan betekenen. Het werk is, net als het stadsdeel, nooit af.

Ik bespreek de successen en de uitdagingen hier nu graag volgens B B B: Buiten, Buren en Behouden.

Buiten

De verbetering van de Openbare Ruimte in ons stadsdeel is onbetwistbaar: één voordeel van een natte lente is dat het groen er uitbundig bijstaat.

Waar vroeger oude, versleten hoekjes vol stenen of, erger nog, auto's waren komen nu steeds meer mooie, groene, stukken terug, als postzegelpark, buurtmoestuin of een uitnodigend plantsoen.

Vooral slimmer met parkeren om te gaan, bijvoorbeeld door parkeerplaatsen ondergronds te plaatsen en toch te behouden, maakt dit DB een grote slag voor een groenere OR met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen. De Borger- en Bellamynbuurt krijgt een enorme make-over; pleinen worden groener zoals het Ten Kateplein of groter zoals het Frederik Hendrik plantsoen, dat er de ruimte van een hele parkeerstrook bij krijgt. Straten en stoepen worden ruimer door langsparkeren i.p.v. schuinparkeren.

Kinkerstraat

Maar er blijft genoeg te doen. De Kinkerstraat blijft een belangrijke doorgangsweg voor trams en fietsers, maar is vooral voor die laatsten nog te druk, rommelig en gevaarlijk. Hier moet, in overleg met de Centrale Stad, goed naar gekeken worden om meer ruimte voor fietsers te creëren. Ook als het gaat om fietsparkeren: we kijken met spanning uit naar de proef wat betreft het flexibeler gebruik van parkeerplaatsen.

Groot, hardnekkig aandachtspunt blijft de schoonheid van onze straten, of beter gezegd het zwerfvuil. Onze straten zijn nog niet zo schoon als we willen. En laat daar nu net een goed plan in uitvoering zijn: de hotspot aanpak. Een veelbelovende, intensieve aanpak die is gericht op een duurzame schone openbare ruimte. Dat we hebben we zojuist gesteund met extra geld, maar ook volgend jaar zal dit onze aandacht moeten hebben.

Buren

Zoals de SpaarndammerBuren... Een online en offline netwerk van buurtgenoten en buurtondernemers in de Spaarndammerbuurt met een fantastische website.

Buurtgericht werken werkt. Het stadsdeel is landelijk voorloper als het gaat om het verzamelen van input uit de buurten, en het beleid toespitsen op de wensen en behoeftes van de verschillende buurten. Maar het echte werk, en daarmee het echte resultaat, ligt in de buurten zelf.

GroenLinks wil dat mensen elkaar tegenkomen, gezamenlijk voor de ideeën voor hun buurt kunnen uitwerken en bespreken, hun netwerk uitbouwend. Een netwerk-samenleving in de buurt en het stadsdeel. Daarvoor is ruimte gegeven.

Dat speelt zich vaak af buiten ons directe gezichtsveld: in buurtbijeenkomsten, online enquêtes, social media. De GroenLinks-fractie is kampioen buurtbijeenkomsten bezoeken (en dan heb ik het nadrukkelijk niet over mijzelf) en we zien het enthousiasme en de inzet en de bedrijvigheid met eigen ogen. Met bewondering en respect zien we fantastische netwerken ontstaan, zoals in dezelfde Spaarndammerbuurt de SpaarndammerBoeren, of de Tuin van Jan waar meer dan 100 mensen op de opening afkwamen.

Daar hebben de buurtbudgetten en budget voor bewonersinitiatieven zeker toe bijgedragen. Ook als ze niet nodig bleken, want het idee dat er een infrastructuur is om je initiatief voor de buurt aan de buurt voor te leggen, de wetenschap dat je verzekerd bent van een luisterend oor van het stadsdeel in de vorm van de buurtcoördinator, dat uiteindelijk jouw eigen mede-buurtbewoners het laatste woord hebben; dat is de steun die de politiek kan en moet geven.

Tegelijkertijd is er over participatie nog wel het één en ander te zeggen. Menig bestuurskundige of politicoloog is op het gebied van bewonersparticipatie gepromoveerd. Hoe dit te organiseren blijft lastig: Dat is iets wat de gemeenteraad na maart 2014 nog wel gaat merken.

Ook in West gaat dat zeker nog niet vlekkeloos: we hebben de insprekers hier gezien, die aankondigingen over het hoofd hebben gezien, toch verrast waren door een uitkomst, of die gewoonweg na een correct-verlopen participatietraject toch nog graag hun gelijk wilden halen bij de deelraad. Deze deelraad gaat daar, in meerderheid, correct mee om. Wij toetsen het participatietraject, maar gaan hier niet op het niveau van plantenbakken en stoeptegels de bewoners die mee hebben gedaan en mee hebben gedacht overrulen.

Het overgrote deel van alle participatietraject verloopt zoals het hoort, maar er blijven aandachtspunten. Hoe voorkom je dat mensen de aankondiging van het stadsdeel ongeopend in de oud papierbak gooien? En hoe zorg je ervoor dat de raad nog eerder, en nog sneller het participatietraject kan beoordelen. Dit zijn onderwerpen waarvoor we volgend jaar zeker nog aandacht voor willen houden, zeker met de op handen zijnde stelselwijziging.

 

Buren...

Je buren, dat zijn ook je mede-bewoners die gebruik maken van het welzijnsaanbod.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: complimenten aan dit Dagelijks Bestuur voor de manier waarop de omdraai naar Welzijn Nieuwe Stijl is begeleid. Zonder grote rampen staat het principe nu overeind en stevig. Dit is de wijze van moderne, 21e-eeuwse solidariteit.

Maar aandacht blijft geboden. Het kan op papier nog zo logisch zijn, we moeten blijven opletten voor onbedoelde effecten. En de echte uitwerking is nu aan de professionals en de instelling van de welzijnsaanbieders: En daar gaat het, moeten we toegeven, nog wel eens mis. We weten dat deze portefeuillehouder daar heel strak op zit. En dat moet ook. Dat hoeft zeker niet per keer hier in de raad langs te komen, maar we horen graag binnenkort een verslag over de huidige stand van zaken.

Buren...

 

Je buren mogen je aanspreken als ze iets te zeggen hebben, en de politiek al helemaal. Een zichzelf respecterende democratie organiseert en faciliteert haar eigen kritiek. Buurtmedia houden ons nu al scherp, maar zij hebben het niet altijd gemakkelijk. Om luizen in de pels, als de Staatskrant en bijvoorbeeld Buurttelevisie Amsterdam West, te helpen zich klaar te stomen voor de toekomst, willen we dat de portefeuillehouder met een plan komt in de volgende begroting.

Behoud

Behoud van onze gezondheid, die van onze kinderen, en, simpelweg, van onze planeet. Duurzaamheid moet hoog op het prioriteitenlijstje van deze stad en dit stadsdeel blijven staan. Het stadsdeel heeft daar veel in geïnvesteerd en dat moet zo blijven. Onze actie voor een normale maximumsnelheid op de ring, Max80, en de buurtbewoners verenigd in “Samen voor Gezonde Lucht” zijn zeker nog niet klaar.

We moeten echt nog harder gaan werken om de organisatie toch echt klimaatneutraal te maken. Is het niet in 2014 dan toch in 2015. Gelukkig zijn er steeds meer bewoners in West die zich inzetten voor de wereld buiten West. Als ze daarbij steun van de overheid kunnen gebruiken, moeten we niet aarzelen die te geven. Wat zij weten, net als wij, dat er een wereld is buiten West en ook dat West werelds is.