Op dinsdag 5 juni sprak fractievoorzitter Sven Meeder in de deelraad van Amsterdam West over de voorstellen naar aanleiding van de Perspectieven nota 2013. Lees hier meer over de plannen van GroenLinks voor de toekomst van het stadsdeel: "Samen, Groen en Duurzaam". Op dinsdag 26 juni wordt er in de deelraad gestemd over de voorstellen van GroenLinks Amsterdam West.

Voorzitter,

Ik kom vaak op het Van Beuningenplein, in de Staatsliedenbuurt. Ik heb het plein zien ontwikkelen van troosteloos pleintje, naar een bouwput, naar een bruisend speelplein voor jong en oud. Inmiddels is de schommel op het plein voor mijn dochter de favoriete plek in het hele stadsdeel geworden, en is haar vader vaak te vinden met een koffie in het paviljoen ernaast.

Het plein staat symbool voor de opbrengst van investeringen van het stadsdeel ook in tijden van crisis. De kinderen uit de buurt hebben een fantastische speelplek gekregen, er is meer ruimte en groen in de buurt omdat de auto’s onder het plein zijn geparkeerd, de economie heeft een impuls gekregen met een nieuwe horeca-gelegenheid, en de inrichting van het plein nodigt uit tot nieuwe ontmoetingen tussen buurtbewoners.

Voorzitter, het moge duidelijk zijn, Stadsdeel West bevindt zich niet in een gemakkelijke situatie: de (voorlopig voortdurende) economische en financiële crisis raakt ons allemaal.

En er is nog volop werk aan de winkel. De voorliggende perspectievennota maakt dat ook heel duidelijk. Hoewel we goed op schema zitten met de meeste ambities die we onszelf gesteld hebben, zullen we voor 2013 keuzes moeten maken met de beperkte middelen die we hebben. De bezuinigingen in de centraal stedelijke kadernota doen daar nog een schepje bovenop.

Het Lente-akkoord, hoewel zeker geen zaligmakend stuk, laat één ding in elk geval wel zien: ook in tijden van crisis en bezuinigingen zijn er keuzes te maken. Je kan kiezen om te snoeien uit gemakzucht of rancune òf om te hervormen om je ambities op een efficiëntere manier te behalen en duurzame resultaten te boeken.

GroenLinks is met het DB bereid om die keuzes te maken, in West zoals in Den Haag, en nodigt iedereen uit om zich hierbij aan te sluiten.

GroenLinks staat voor de duurzame oplossingen, het werken voor een bestendige toekomst. Dat betekent dat we prioriteit leggen bij de maatregelen die niet alleen de problemen van nu aanpakken, maar ook voorbereiden op de situatie van morgen. Het West van onze kinderen.

Wat dat betreft zijn de programma's Veiligheid en Welzijn communicerende vaten. Met Welzijn worden problemen in de toekomst voorkomen, terwijl veiligheid vaak moet ingrijpen als het al te laat is. Dus als je op terreinen als jeugdzorg en armoedebestrijding op ondoordachte manier snoeit, dan moet je daar later bij veiligheid vaak de rekening voor betalen. En die rekening is meestal twee keer zo hoog, en die verhouding heb ik niet van mezelf, maar van de VVD die tijdens de vorige begroting voorstelde om voor 500.000 te bezuinigen op de zorg aan multiprobleem gezinnen en voor 1 miljoen te investeren in Veiligheid.

Geen duurzame keuze, voorzitter.

Met verbeterde cijfers voor objectieve veiligheid in de hand, zijn we blij dat de aandacht nu verlegd wordt naar het verbeteren van de veiligheidsgevoelens van bewoners. Daar pleit GroenLinks al een tijd voor. Daarnaast is in de afgelopen jaren meer geld naar het programma Veiligheid gegaan, maar wat GroenLinks betreft zal bij nieuwe ombuigingen ook dit programma meegenomen worden. We worden hierin gesteund door de jaarrekening van 2011 die een forse onderbesteding laat zien op het programma Veiligheid.

Aan de andere kan behoeft verkeersveiligheid onze niet aflatende aandacht. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, zoals de recente ernstige ongelukken wederom hebben aangetoond.

Daarnaast zou er meer aandacht, en zo nodig meer geld, moeten gaan naar de duurzame oplossingen: meer kansen op stages en werk. Het DB geeft aan dat de werkeloosheid in West zorgelijk blijft. De Kolenkit, om een voorbeeld te noemen, zit vol met talentvolle vrouwen die geen werkervaring kunnen opdoen. Dit is vaak vanwege een taalachterstand of een gebrek aan ervaring in het zoeken en vinden van werk. Naast taalverwerving moeten we ook gericht gaan werken aan het bij elkaar brengen van werkgevers en mensen die werk zoeken: natuurlijk moet het mogelijk zijn om met de ondernemers, bedrijven en welzijnsinstellingen samen te brengen met de werkzoekenden van West. Collega Baâdoud in Nieuw-West organiseert regelmatig succesvolle banenmarkten met DWI en werkgevers en dat kan West natuurlijk ook. En dat moet ook; want het gaat om de volgende generatie jongeren op de arbeidsmarkt. Het gaat om mensen die een steentje bij willen dragen door aan de slag te gaan. En dan mogen we niet stil blijven zitten.

De meest duurzame manier van werken is samenwerken. Het stadsdeel samen met bewoners en ondernemers in West. Pieter Winsemius, de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), concludeerde een aantal weken geleden in het rapport Vertrouwen in Burgers al dat er steeds meer burgers bereid zijn om zich actief te willen inzetten voor de samenleving, maar dat er nog gewerkt moet worden aan het geven van ruimte en vertrouwen door de overheid. Met de aankomende Participatienota van het DB verwachten we dat hierin grote stappen gezet kunnen worden.

In ons stadsdeel zit een enorme potentie aan goede ideeën, talenten en energie die nog beter gevonden en ingezet kan worden. Dat betekent dat we het essentiële vangnet van Welzijn toekomst-proof maken door nadrukkelijk kijken naar de bijdrage die bewoners zelf samen met hun informele netwerken van vrienden, familie en buurtgenoten kunnen leveren bij de ondersteuning van bewoners die in de problemen zijn geraakt.

Maar dat betekent ook de originele ideeën over afvalinzameling van bewoners, zoals van mijnheer Rustema vorige week in het Open Podium, ophalen en gebruiken.

Dat betekent VVE’s en huiseigenaren aanspreken op de belangen van hun buren en ze ondersteunen bij het nemen van duurzame energie- en geldbesparende maatregelen.

Dat betekent ook ondernemers op hun verantwoordelijkheden wijzen als het gaat om sociaal ondernemerschap.

En dat betekent zelfbeheer en co-creatie in de openbare ruimte. Het stadsdeel moet dan soms een stapje terugdoen en ondersteunen.

Groen is bij uitstek duurzaam. Een groen stadsdeel is een aantrekkelijk stadsdeel, waar bewoners zich fijn voelen, mensen willen wonen, recreëren, naar school willen gaan en willen werken. En dat komt uiteindelijk het hele stadsdeel ten goede. Het kan iets kleins zijn als het behouden van bloembakken aan de bruggen, goed beplante geveltuintjes, of zoiets groots als het Westerpark. West is nu al populair en dat moeten we zo houden. Dat betekent dat we ook in deze tijden moeten blijven investeren in een groene openbare ruimte, onder andere met buurtgarages en het parkeren aan de ring. Bewoners zijn hier terecht heel positief over. De experimenten die we in West gaan doen kunnen de toon zetten.

De groenvoorziening op peil houden kan bijvoorbeeld door ook hier de energie en ideeën van onze bewoners te gebruiken. Kijk ook hier naar de mogelijkheden om door middel van co-beheer het groen te onderhouden. Er zijn vele bewoners in West die in ruil voor een schoffel met alle plezier het perkje in hun straat groen willen houden, en er zelfs graag nog mooie bloemen aan toevoegen.

Duurzaam is ook waken voor de gezondheid van onze kinderen, door ze te laten bewegen op speel- en sportplekken, het tegengaan van obesitas, en ze te beschermen tegen luchtvervuiling.

Duurzaamheid en participatie komt ook tot uiting in het buurtgericht werken en ook in de bewonersinitiatieven. De energie en het enthousiasme van bewoners gebruiken om de buurt te verbeteren en de sociale cohesie te bevorderen. Dat is werken aan de toekomst, dat is duurzaam. Uiteraard moet de begeleiding van deze initiatieven echt goed geregeld zijn, om goedbedoelende, gepassioneerde buurtbewoners te beschermen tegen onverlaten die hen, zonder eerst te kijken wat er echt gebeurd is, van diefstal beschuldigen.

Deze verbinding met de buurt, daar was het stadsdeelstelsel voor uitgevonden. Niet om hobby-politici aan een speelplek te helpen, maar om te waarborgen dat het beleid dat wordt gevoerd voortkomt uit de bewoners zelf, wortelt in de buurten waarin ze leven, en wordt besloten door volksvertegenwoordigers die aanspreekbaar zijn.

Voorzitter, op de voornoemde thema’s kunt u voorstellen van de GroenLinks fractie verwachten. Want met dergelijke slimme maatregelen, door de input van bewoners echt ten volle te benutten, kunnen we ook in tijden van crisis werken aan de toekomst, aan een bloeiend West. Niet door minder te doen, maar het beter te doen. En samen te doen. Met de prioriteiten op de juiste plaats, duurzaamheid in het voor- en achterhoofd, en de kracht van bewoners in onze rug. Samen, Groen en Duurzaam.

Op dinsdag 26 juni wordt er in de deelraad gestemd over de voorstellen van GroenLinks. Kijk hier voor de agenda van de deelraad van West op 26 juni.