Vrouwen zouden zich veilig op straat moeten kunnen begeven. Altijd en overal. Helaas is dat niet het geval. Seksuele intimidatie in de openbare ruimte is een groot probleem, ook in Nederland.

Onderzoek toont aan dat meer dan 80% van de vrouwen en meisjes in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Een derde van de vrouwen en meisjes is ongewenst betast op straat, bij het uitgaan of in het openbaar vervoer. Iedere week doen 24 vrouwen in Nederland aangifte van verkrachting.

Een jonge vrouw vertelde mij laatst dat ze op één avond vijf keer in haar billen was geknepen. Dat vond ze heel onprettig – maar ze was er ook aan gewend. Met de campagne #metoo is zichtbaar geworden hoeveel en hoe vaak vrouwen te maken krijgen met lichamelijk en seksueel geweld op straat. En hoe belangrijk het is om mannen hierop aan te spreken. Daarnaast kunnen we met relatief simpele ingrepen de openbare ruimte veiliger maken voor vrouwen. Het is de taak van de overheid om te zorgen voor die veilige, inclusieve, toegankelijke en groene en openbare ruimtes.

Kunst kan een positieve bijdrage leveren aan een veilige openbare ruime. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen zich beter gedragen in een ruimte waar ze zich prettig voelen. Een donker tunneltje zal dus eerder geweld uitlokken dan datzelfde tunneltje, goed verlicht en/of verluchtigd met kunst.

Tijdens het AB van 31 oktober bracht bewoner Rogier Righart met hulp van de Stem van West www.stemvanwest.nl het idee in om van het tunneltje in het Westerpark een plek te maken waar graffiti kunstenaars hun kunstvorm legaal kunnen beoefenen. Hij illustreerde zijn verhaal met dia’s die duidelijk maakten hoe mooi dat er uit kan zien.

Ik heb deze gelegenheid met beide handen aangegrepen om namens GroenLinks aandacht te vragen voor de veiligheid van vrouwen in de straten van West en de positieve bijdrage die deze ‘Creativiteitstunnel’ daar aan kan leveren.

Ook heb ik mijzelf opgeworpen als contactpersoon namens het AB voor deze casus. Ik ben van plan om Rogier Righart te ondersteunen bij de uitvoering van dit idee dat ons stadsdeel niet alleen kleurrijker maakt, maar ook veiliger voor mensen in het algemeen en vrouwen in het bijzonder.

 

Bernadette Vieverich

 

Doe mee met GroenLinks én word lid

Volg ons op Facebook en Twitter