Op dinsdag 5 mei werden op verschillende plekken in West Bevrijdingsdiners georganiseerd. Ook de leden van de GroenLinks-fractie waren aanwezig. Bernadette Vieverich was aanwezig bij de maaltijd op het Piri Reisplein in De Baarsjes en blogt over deze bijzondere avond.
"Op dinsdag 5 mei nam ik deel aan de bevrijdingsmaaltijd op het plein naast de Piri Reis Moskee. Het vriendelijke echtpaar Noelle en Akif Diken had terras, meubiliar, servies en bestek van Grand Cafe Piri Reis ter beschikking gesteld voor deze bijeenkomst. Ook doneerden zij twee schalen verrukkelijke baklava. De bijeenkomst was georganiseerd door een enthousiaste en actieve groep bewoners. Er was gedekt voor 40 mensen, maar er moesten al rap stoelen worden bijgezet. Iedereen had wat te te eten of te drinken meegenomen. Er waren fraaie salades, hummus, brood, een warme kipschotel, verrukkelijke aubergines van de imam, quiches met spinazie en kaas, gevulde tomaten met tonijn en een enorme pan linzensoep. Ik voelde me een beetje beschaamd met mijn twee flesjes witte wijn en twee zakken paprika chips. Gelukkig stelden de kinderen de chips erg op prijs en de wijn kwam ook wel op.
Tijdens de maaltijd luisterden we naar verhalen van bewoners en leden van het bestuur van de moskee. Yasin Ayden, bestuurslid, vertelde ons bijvoorbeeld hoe het bestuur op het idee kwam voor de naam van de moskee en het plein. Hij vertelde:
Piri Reis (geboren in Gallipoli in de 15e eeuw) was een Ottomaans zeevaarder, navigator en cartograaf. De kaart die hem beroemd zou maken werd door hem getekend in 1513 op gazellehuid en wordt momenteel in het Topkapı Paleis/Museum in Istanbul tentoongesteld. Op deze oude kaart staan al gebieden getekend die door Christoffel Columbus nog geen 20 jaar eerder waren ontdekt. Aangezien de Westermoskee in de Zeeheldenbuurt van Amsterdam West is gebouwd vond het bestuur van de moskee het passend om de moskee en het omringende plein te vernoemen naar deze Turks/Ottomaanse zeevaarder. De naam staat tevens symbool voor de ontdekkingsreis die de Turkse nieuwkomers in Nederland maakten.
Tijdens de maaltijd wisselden we af en toe van tafel en sprak ik met bewoners over fietsen, wonen, parkeren, de Hallen, camerabewaking en de omstreden komst van een longstay hotel. Een bewoonster nam ons mee voor een rondleiding door het riante nieuwbouwcomplex en haar ruimte appartement aan het Piri Reisplein. Iemand ging de tafels langs en vroeg naar verhalen over vrijheid en wat dat voor jou persoonlijk betekende. Ik bedacht dat ik me als vrouw gelukkig voel en prijs dat ik in dit land geboren ben en dat ik me dankzij mijn opvoeding en opleiding vrij voel om te leven volgens mijn eigen regels en dus niet die van een ander: of individu, overheid of religieuze instantie.
Bij het vertrek nam ik afscheid van Noelle en Akif en bedankte hen voor hun gastvrijheid. Op de valreep spraken we nog over de verbouwing van het plein en de geplaatste hekken rondom de moskee die voorlopig de mogelijkheid om het terras aan de zijkant van hun restaurant in gebruik te kunnen nemen blokkeert. Als lid van de bestuurscommissie word je natuurlijk voortdurend aangesproken op de kleine en grote problemen van buurt en wijk. Maar je komt ook op de leukste plekken, spreekt allerlei soorten mensen en krijgt de lekkerste aubergines van de imam te eten. Met een paar glaasjes wijn op, een volle maag en een tevreden gevoel fietste ik naar mijn fractievergadering, waar ik stipt op tijd aan kwam en naar ik hoop zinnige dingen heb gezegd over en voor de bewoners van West."
Bernadette Vieverich is lid van de Bestuurscommissie in West namens GroenLinks.