Kort geleden las ik een artikel in Trouw met 2 opvallende foto’s. Een van een groenteafdeling in een supermarkt die volledig gevuld was en een van een supermarkt waar het groente- en fruitaanbod werd gedomineerd door lege schappen. Waar lag nu de oorzaak van dit verschil? Nou, één heel klein beestje, namelijk: de bij.

De bij is belangrijk voor onze voedselvoorziening. Hij bestuift ongeveer 80 procent van alle geteelde voedselgewassen. Bijvoorbeeld appels, kersen en amandelen zouden zonder hulp van bijen nooit in de supermarkt liggen. Maar....het gaat dus niet goed met de bij. Dit komt o.a. door het gebruik van pesticiden en gebrek aan voedsel voor de bij. In West worden gelukkig geen giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar het aanbod van bijenbloemen kan veel groter en gevarieerder.

 

Op de bres voor de bij

 

In Amsterdam en in West is er hier en daar al aandacht voor de bij. Er zijn verschillende imkers actief in het stadsdeel en in Westerpark gaan we een echt bijenpaleis krijgen. Allemaal mooie initiatieven van bewoners en organisaties. Het stadsdeel zou daar heel makkelijk in kunnen bijdragen door de juiste bloemen en planten in de parken en perken te planten. Zo ontstaat er een ecovoedsellint. Bewoners kunnen zich natuurlijk ook bij dit bijenlint aansluiten met hun (gevel)tuinen en balkonplanten.

Begin juli zullen we weten of de rest van de politieke partijen zich kan aansluiten bij dit voorstel en samen met GroenLinks op de bres voor de bij wil. Goed voor de bij en goed voor ons voedselaanbod.

Bekijk hier ook het interview met imker Geert over bloemen, bijen, bijenpaleizen en de noodzaak van de bij. Maar ook hoe jouw tuin beter gaat bloeien dankzij de bijen.

Dinsdag 2 juli neemt de deelraad van West een besluit over o.a. dit voorstel, kijk hier voor de agenda.