Haven-Stad is een groot project waarbij in het huidige industriegebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas de komende jaren 70.000 woningen worden gebouwd. Tijdens de vergadering van 3 oktober lag het Voorlopig Ontwerp Sloterdijk I Zuid voor. Het plan beschrijft de nieuwe inrichting van de openbare ruimte, dat als een van de eerste gebieden van Haven-Stad de komende jaren gaat transformeren van bedrijventerrein naar hoogstedelijk woon-werkgebied. De komende jaren worden er in Sloterdijk I Zuid gefaseerd circa 4.700 woningen gebouwd met bijbehorende commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

Bijzonder aan het ontwerp is dat veel functies die ‘normaal’ op straat worden ingevuld, in Sloterdijk I Zuid inpandig zijn, bijvoorbeeld het parkeren van fietsen en auto’s. Dat biedt natuurlijk veel ruimte voor andere functies, zoals groen! Daarom viel het ons des te meer op dat de groennorm in dit gebied niet gehaald wordt. Samen met de PvdA schreven wij als fractie van GroenLinks daarom een advies om erop te wijzen dat de groennorm er niet voor niets is en er dus meer groen moet komen.

Ook voorzieningen voor sporten in georganiseerd verband lijken er bekaaid vanaf te komen. Om situaties zoals op IJburg te voorkomen, waar een schreeuwend tekort is aan dergelijke voorzieningen, hebben we geadviseerd om te herzien of de plannen in het Voorlopig Ontwerp wel volstaan.

Ontsluiting van zo’n grote wijk is natuurlijk van levensbelang, laat staan van heel Haven-Stad. Dit is dan ook een uitgelezen kans om een oude wens van onze partij te verwezenlijken; het sluiten van de metroring. Om te voorkomen dat Sloterdijk I Zuid straks is volgebouwd en er geen ruimte meer is voor het sluiten van de metroring, hebben we gevraagd om dit nu al mee te nemen in de ontwikkelingen.

De komende jaren wordt Sloterdijk I Zuid verder vormgegeven. Wij blijven hameren op genoeg ruimte voor groen en sport: een fijne buurt om in te wonen vraagt immers meer dan huizen alleen!