Op 7 oktober was het precies een jaar geleden dat juwelier Fred Hund tijdens een overval in zijn winkel in de Jan Evertsenstraat werd doodgeschoten. De huidige veiligheidssituatie in de winkelstraat kreeg afgelopen dagen weer veel aandacht. Pijnlijk is dat deze aandacht zich in sommige media onnodig negatief richtte op de veiligheid in de Jan Evertsenstraat en hiermee een onvolledig beeld schept van de huidige situatie. Anita Groenink ("Geef om de Jan Eef") en Sven Meeder (fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam West) verzetten zich tegen deze beeldvorming.

 

Het is pijnlijk om te merken dat het trauma nog niet verwerkt is, zowel voor de persoonlijk betrokkenen, de omringende ondernemers, de bewoners en het stadsdeel. Pijnlijk is ook dat er in Dagblad Metro onnodig negatief is gereageerd over de veiligheid in de "Jan Eef". En dit is juist pijnlijk voor de betrokkenen die zich het afgelopen jaar hebben ingespannen voor de Jan Evertsenstraat. Het is jammer dat dat verhaal blijkbaar niet verteld mocht worden 1 jaar na de dood van juwelier Fred Hund.

 

Nee, de daders zijn nog niet gepakt. En nee, de problemen van de Jan Evertsenstraat zijn (nog) niet allemaal opgelost. We zijn er (nog) niet. Maar dit gaat voorbij aan de kracht en de energie van betrokken bewoners en ondernemers van de “Jan Eef” in het afgelopen jaar. De tendens in de berichtgeving dat het stadsdeel gebrekkig heeft opgetreden en dat er niets gebeurt zou zijn, slaat de plank volledig mis. Juist in de Jan Evertsenstraat gebeuren er nu ontzettend veel positieve dingen, door het stadsdeel èn door betrokken buurtbewoners en ondernemers.

 

Het aantal overvallen in West is dit jaar met 43 procent gedaald. De inspanningen van het stadsdeel, zoals o.a. meer toezicht en installatie van DNA-sprays zullen hier ongetwijfeld aan bijgedragen hebben. En deze inzet zal niet ophouden.

 

Maar nog veel belangrijker waren al die positieve acties van betrokken bewoners en ondernemers. Het initiatief  “Geef om de Jan Eef” heeft de betrokkenheid van buurtgenoten blootgelegd en aangewakkerd. Op de zogenoemde Jan-Eef dagen, zoals de Terrasdag of Pop Up Stores, komen steeds meer bezoekers en wordt een positief beeld van de winkelstraat neergezet. Door creatieve oplossingen, en soms gewoon een schoonmaakbeurt, worden leegstaande panden minder naargeestig en de straat gezelliger. En dat heeft effect. Ook met de komst van betrokken winkeliers en horeca zoals Knotsknetter, Bar Baarsch en Radijs is de straat levendiger geworden.

 

Er valt nog veel te verbeteren wat betreft de veiligheidssituatie in de winkelstraten van West, maar stadsdeel en bewoners zijn op de goede weg. Juist de inzet van niet alleen het stadsdeel, maar ook van betrokken buurtbewoners en ondernemers met initiatieven als “Geef om de Jan Eef” en de “BoLoBoost” zorgen ervoor dat West duurzaam veilig wordt.

 

Sven Meeder – fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam West

Anita Groenink – “Geef om de Jan Eef”

 

Gelukkig is er inmiddels ook een mooi genuanceerd artikel verschenen op dichtbij.nl