In stadsdeel West komen zo'n twintig kiosken. Deze week werd bekend dat twee ondernemers ook een terras bij hun kiosk willen. Gezien de eerdere weerstand van bewoners tegen sommige kiosken stelde ik daarom direct vragen aan het dagelijks bestuur over de aanvragen van terrasvergunningen.

Het afgelopen half jaar was er veel aandacht voor de komst van kiosken in ons stadsdeel. Vorige week stond er nog een stuk over in NRC. Op basis van het paraplubestemmingsplan uit 2012 werden al achttien vergunningen verleend. En er lopen nog aanvragen voor meer vergunningen. Een exploitant heeft bedacht een flink aantal kiosken te bouwen en daar ondernemers bij te zoeken. Met een mooi doel: de kiosken zijn duurzaam gebouwd en alleen ondernemers met een sociale missie die het leven van de buurtbewoners leuker willen maken en hen willen verbinden, mogen de kiosk uitbaten. Bijvoorbeeld als koffiezaak, bloemist, fietsenmakerij, flexwerkruimte of expositieruimte. Klinkt goed!

Bij het verlenen van een vergunning voor een kiosk moet altijd rekening worden gehouden met de omgeving en veiligheid, in juridische termen: "kiosken mogen uitsluitend worden gebouwd op voorwaarde dat er geen onevenredige aantasting plaatsvindt van het groen en het straat- en bebouwingsbeeld, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden en gebouwen." (bron: paraplubestemmingsplan) Het stadsdeel maakt de afweging of de aanvragen hieraan voldoen en heeft zo al heel wat vergunningen verleend.

Maar veel bewoners blijken een heel ander idee te hebben over de 'onevenredige aantasting' en willen geen kiosk voor hun deur. Zij vinden de kiosk te groot, overbodig, onveilig of vrezen overlast door laden/lossen en zwerfafval. Verschillende bewoners hebben daarom bij de bestuurscommissie ingesproken en bezwaar gemaakt tegen de vergunning, onder meer tegen de kiosk op de Bilderdijkstraat en het Kwakersplein.

Na vragen daarover aan de portefeuillehouder bleek dat de vergunningen het afgelopen jaar zijn verleend zonder dat bewoners zijn gehoord of betrokken, wat inderdaad juridisch gezien niet hoeft. Maar het zou wel heel wenselijk zijn om bewoners te horen, dat is immers de kern van gebiedsgericht werken. Ik heb daarom samen met de PvdA meerdere keren vragen gesteld over hoe de eisen in het bestemmingsplan zijn geoperationaliseerd en aangedrongen om bewoners beter te informeren en te betrekken bij de invulling van de kiosken en randvoorwaarden, zoals openingstijden en afval.

GroenLinks is niet principeel tegen de komst van kiosken. Op bepaalde plekken kan het een aanvulling zijn voor de buurt. Het kan een vergeten stukje West weer levendig maken en afhankelijk van de invulling kan een kiosk bewoners bieden wat ze nog missen op loopafstand. Maar het moet wel passen in de omgeving, een positieve toevoeging zijn en niet het straatbeeld verpesten of leiden tot onveilige (verkeers)situaties. En heel belangrijk: bewoners moeten de komst van een kiosk steunen. Het is immers hun leefomgeving.

Deze week bleek uit brieven aan bewoners dat er nu ook vergunningen voor een terras bij twee van de kiosken zijn aangevraagd. Deze mogelijkheid staat ook op de website van de ondernemer.

Je kunt je voorstellen dat een terras nog meer impact heeft op de buurt. Ook hier geldt dat een klein terras op bepaalde plekken zoals een plein of in een park heus welkom is. Maar niet overal, en zeker niet als deze ook 's avonds open is. Mogelijk kunnen er strikt juridisch volgens de horecanota wel terrassen komen, als er een zogenaamde horeca IV-functie in de kiosk zit. Maar of het wenselijk is, daarvoor moet per locatie een heel nauwkeurige afweging worden gemaakt en daarbij moeten bewoners gehoord worden. Gezien de ervaringen met de vergunningen voor kiosken, stelde ik daarom deze week de volgende vragen aan het dagelijks bestuur:

  1. Hoe wordt de afweging gemaakt om wel of niet een terrasvergunning te verlenen? Welke elementen spelen daarbij een rol?

  2. Hoe interpreteert u het paraplubestemmingsplan op dit punt, waarin de vergunningverlening voor kiosken is geregeld; is de mogelijkheid tot het aanleggen van een terras hierin meegenomen? Zo ja, is er voor een terras bij een kiosk een maximaal oppervlakte en openingstijden meegenomen?

  3. Hoe worden bewoners en ondernemers uit de buurt in het proces van vergunningverlening betrokken, anders dan via de reeds genoemde brieven?

De antwoorden komen binnen een paar weken. Ik neem aan dat tot die tijd nog geen terrasvergunningen worden verleend.

Krijg jij een kiosk in je straat? Ben je heel blij met de komst van kiosken in het stadsdeel of juist helemaal niet? Wij horen graag wat bewoners van West vinden! Mail je mening naar Dorrit via Dorrit.De.Jong@amsterdam.nl. Voor meer informatie over de kiosken, kijk op www.kioskeninamsterdam.nl.

Update: de vragen zijn beantwoord en als bijlage bij dit bericht gevoegd.