Kunnen in de directe leefwereld van burgers passende oplossingen gevonden worden voor zorg aan kwetsbare burgers? En vooral: Hoe kunnen we stimuleren dat meer burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven mee zorgdragen? En zorgen dat er nog meer van dit soort initiatieven ontstaan? Daarover wil GroenLinks West in gesprek met geïnteresseerden in en rond de partij. Wij nodigen u uit voor een Inspiratieavond over de zorg op donderdag 11 december, van 20.00 uur tot 22.00 uur bij Midwest.

 

Op dit moment zien we al tal van initiatieven die passen in het beeld van een ontspannen, inclusieve samenleving van GroenLinks. Ontspannen: omdat iedereen meetelt, gezien en gewaardeerd wordt. Inclusief: omdat we geen aparte voorzieningen voor verschillende groepen maken die elkaar vervolgens nooit meer tegenkomen in het dagelijks leven. We zien dat die initiatieven worden gedragen door (1) bewoners, (2) professionals en/of (3) sociale ondernemers. 
Op deze Inspiratieavond kijken we ten eerste naar een aantal praktijkvoorbeelden die nu al ondersteuning bieden aan de kwetsbare burgers: ouderen, mensen met een licht verstandelijke en/of psychiatrische beperking. We bespreken wat faal- en succesfactoren zijn, wat zij nodig hebben en wat juist niet. De volgende sprekers zullen vertellen over hun organisatie:

• Kerk&Buurt, bewonersinitatief uit Westerpark voor maaltijdenopvang voor dak- en thuislozen. Spreker: voorzitter Hokon Hansen
• Buurtboerderij Ons Genoegen, een bewonersinitiatief ism professionals in Westerpark. Spreker: bestuurslid Dirk Willem Postma.
• SWINK webservices, een maatschappelijke onderneming. Spreker: directeur Paul Malschaert

Ten tweede kijken we naar de toekomst: veel van de kwetsbare burgers zullen hun indicatie voor dagbesteding vanaf uiterlijk 1 januari 2016 verliezen. Zij moeten dus opgevangen moeten worden door de dragende samenleving - al dan niet in combinatie met voorzieningen van het stadsdeel - want  de middelen zijn beperkt. Hoe zorgen we nu dat er meer initiatieven bijkomen om deze mensen een plek te geven waar ze zich thuis voelen en activiteit kunnen ontplooien? Hoe vinden we de ‘kiemen’, en wie moet die zoeken? Hoe voorkom dat je dat die niet vermorzeld worden door overijverige ambtenaren of welzijnswerkers? Hoe bevorder je de groeikracht? En wat kan de gemeente/het stadsdeel dan doen?

Tijdens deze Inspiratieavond onderzoeken we met bewoners, ervaringsdeskundigen, professionals, raadsleden en belangstellenden wat er nodig is om de dragende samenleving te versterken. We gaan niet zoeken naar dé oplossing of een blauwdruk die overal kan worden ingevoerd. We zoeken naar hoe we de eigen ideeën van bewoners, sociale ondernemers en professionals de ruimte kunnen geven en kunnen faciliteren, en dat iedereen geïnspireerd en gemotiveerd raakt door deze avond. Aan het eind van de avond zullen de volgende deelnemers hun licht laten schijnen op wat zij meenemen van deze avond:

  • Marijke Vos: voorzitter van de landelijke organisaties van welzijns- en zorgaanbieders MO-groep
  • Dorrit de Jong: buitengewoon commissielid van de Bestuurscommissie van stadsdeel West

Deze Inspiratieavond vindt plaats vanaf 20.00 uur bij Midwest, Cabralstraat 1. We sluiten de avond af om uiterlijk 22.00 uur. Voorafgaand aan de Inspiratieavond zal vanaf 19.30u een korte ALV van GroenLinks Amsterdam West plaatsvinden.

Ben jij er ook bij? Laat het weten via ons Facebook-event!  www.facebook.com/events/733732963380051/