Er is veel gezegd en te doen geweest over de komst van twee supermarkten aan de Baarsjesweg en de verkeersveiligheid daaromheen. Bewoners hebben tijdens eerdere buurtbijeenkomsten hun zorgen geuit. Vorige week maandag (24 november) was ik bij zo’n bijeenkomst, alweer de derde in een reeks die door het stadsdeel georganiseerd is. Ik sprak met deze bewoners over hun zorgen die nog steeds in de buurt spelen. Het was een constructief gesprek in een goede en prettige sfeer, maar ook één met veel kritische geluiden.
Laat ik voorop stellen dat ik me heel goed bewust ben van het probleem en ik de bezorgdheid van bewoners deel: er komen twee supermarkten aan de Baarsjesweg in een omgeving met veel spelende kinderen, smalle straten, veel fietsers en verkeer. Dan mogen bewoners kritisch zijn... móeten zelfs kritisch zijn, want het gaat immers om hun stukje leefomgeving waarin ze zich veilig en thuis moeten voelen.
Verkeersveilig en leefbaar
Toch is de komst van de supermarkten, die in maart 2015 opengaan, niet tegen te houden. Het stadsdeel heeft zich aan de wet te houden. Met dit gegeven is het zaak er samen voor te zorgen dat de buurt verkeersveilig en leefbaar blijft. Want wat ik zeker niet wil is dat bewoners het gevoel krijgen dat het stadsdeel tegenover ze staat in plaats van naast ze. Het stadsdeel neemt de zorgen van bewoners zeer serieus.
Op zoek gaan naar creatieve oplossingen
Als bestuurder ben ik verantwoordelijk voor een veilige inrichting en onderhoud van de openbare ruimte in West. De druk neemt steeds meer toe in West, een dilemma voor mij als bestuurder, maar ook een aanzienlijke uitdaging. Omdat de ruimte in West schaars is, moeten wij als stadsdeel steeds op zoek gaan naar creatieve oplossingen voor een veilig ingerichte openbare ruimte.
Stevige gesprekken
Een veilig ingerichte openbare ruimte geldt natuurlijk ook voor de Baarsjesweg. Zo nemen wij verkeersmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat de straat veilig wordt en blijft. Daarvoor heb ik stevige gesprekken met de twee supermarkten en Eigen Haard, die het pand verhuurt, gevoerd. Dat heeft onder andere geresulteerd in een vrachtwagenverbod in de buurt tussen 17.00 en 09.00 uur. Vooral in de ochtend- en avondspits fietsen veel schoolgaande kinderen en worden kinderen gebracht en gehaald van en naar het kinderdagverblijf aan de Baarsjesweg. Daarnaast wordt de laad en losplaats naar de Paramaribostraat verplaatst. Deze maatregelen zijn ook met de klankbordgroep, bestaande uit onder andere bewoners, besproken.
Monitoren en handhaven
Maar we zijn er nog niet! Wat mij betreft laten we het hier niet bij. We gaan monitoren en handhaven. Dat houdt in dat we de eerste twee maanden na de opening van de supermarkten verkeersregelaars inzetten die moeten controleren of de doorstroming van het verkeer goed verloopt. We kijken ook naar andere oplossingen als blijkt dat de maatregelen niet het gewenste effect hebben. Met andere woorden: de verkeersmaatregelen die wij gaan nemen zijn niet in beton gegoten.
Mooie ideeën en wensen
Verder willen we ook iets doen aan het achterstallige onderhoud van het plein aan de Baarsjesweg. Daarvoor hebben we wel de hulp nodig van bewoners. Op de avond heb ik mooie ideeën en wensen van bewoners gehoord; een oversteekplaats, een hek om een deel van het plein en ook een boekenkast die als bewonersinitiatief is ingediend en als ontmoetingsplek moet dienen. Van zulke ideeën en wensen word ik heel blij. Want een veilige en leefbare buurt, daar zorgen we met elkaar voor. Mijn intentie is om aan deze wensen te voldoen, maar daar heb ik wel de middelen voor nodig. En daar ga ik mij de komende tijd hard voor maken.