Margreet de Boer blogde enige tijd geleden over de mogelijke sluiting van het Time Out Hotel en de gevolgen voor de Buurtboerderij. Femke Roosma (GroenLinks Amsterdam), neemt polshoogte in West en doet verslag over de recente ontwikkelingen.

 

GGZ-instelling Arkin staat op het punt een zeer jammerlijke beslissing te nemen; het sluiten van het Time Out Hotel. Het Time Out Hotel is een unieke zorginstelling op een bijzondere plek in Amsterdam. Aan de Spaarndammerdijk ver verstopt achterin het Westerpark biedt het mensen een plek om tot rust te komen. Een vorm van preventieve zorg dat als voorbeeld zou moeten dienen voor de zorg en hulpverlening van de nabije toekomst.

 

Het Time Out Hotel is bedoeld voor mensen die uit opname in een kliniek komen, en voor wie de overstap naar huis nog te groot is. Maar het kan ook het een time-out bieden voor mensen die opname in een kliniek juist willen voorkomen. In het hotel kunnen mensen weer de grip op het leven terug krijgen en werken aan hun herstel. De instelling heeft een bijzondere samenwerking met de naastgelegen Buurtboerderij. De cliënten komen daar voor de lunch en het avondeten, maar ook om te werken in de tuin of in het horeca gedeelte van de Buurtboerderij; ter afleiding of om weer arbeidsritme op te doen.

Wat mij verbaasde, toen ik het Time Out Hotel bezocht, is dat deze instelling de enige is in de regio en wellicht de enige in Nederland. Niet alleen de samenwerking met de Buurtboerderij is uniek, maar überhaupt het concept van het hotel. En dat is gek, want het bijzondere aan het Time Out Hotel is dat het tegen relatief lage kosten preventieve zorg biedt. Het voorkomt dat mensen moeten worden opgenomen in een GGZ kliniek of dat mensen dak- of thuisloos raken en een beroep moeten doen op de maatschappelijke opvang.

Het is hét type zorg dat we in de toekomst nodig zullen hebben om de zorgkosten binnen de perken te houden. Maar behalve dat het kostenbesparend is, is het natuurlijk ook voor cliënten een uitkomst. In het Time Out Hotel houden zij contact met de samenleving, maar krijgen zij wel de rust die ze nodig hebben en kunnen ze de zware ingreep van een opname voorkomen.

Arkin wil binnenkort het besluit nemen om de kliniek te sluiten; het past niet meer binnen hun ‘kernactiviteiten’ en binnen de huidige financieringsstructuur (preventieve zorg levert geen geld op). En dat slecht te verkroppen; voor de medewerkers van het Time Out Hotel, voor (ex-)cliënten, voor andere betrokken en ook voor mij. Het Time Out Hotel zou wat mij betreft juist als voorbeeld moeten dienen voor de toekomstige zorg; zorg die preventief is en dicht bij mensen en samenleving staat. We hebben juist meer van deze instellingen nodig in plaats van minder!

Hoewel dit geen directe taak is van de gemeente Amsterdam, ben toch blij dat wethouder zorg Eric van der Burg in de afgelopen commissievergadering heeft toegezegd op te willen treden als mediator tussen Arkin, zorgverzekeraar Agis en stadsdeel West om te kijken of het Time Out Hotel toch gefinancierd en behouden kan blijven. Dat is in het belang van Amsterdam en de Amsterdamse zorgcliënten.