De jury heeft de nominaties voor de Groene Lintjes 2012 bekend gemaakt. Het Groene Lintje staat symbool als blijk van waardering voor initiatieven die bijdragen aan een groen en duurzaam Amsterdam. Deze onderscheiding gaat naar Amsterdammers die zich op positieve wijze inzetten voor duurzaamheid en milieu: mensen die hun nek uitsteken voor het doel dat ze nastreven.
De groene jury, bestaande uit het groene Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren, Simone Veldema (GreenbizStartUp), Jupijn Haffmans (De Gezonde Stad, voorheen Milieucentrum Amsterdam) en Patricia Seitzinger (voorzitter GroenLinks Amsterdam), kwam tot de onderstaande nominaties en maakt na de stembussluiting per categorie een keuze tussen de twee genomineerden met de meeste stemmen. Stemmen kan tot en met 30 mei.
De Groene Lintjes worden op zondagmiddag 3 juni uitgereikt in buurtboerderij Ons Genoegenin het Westerpark (Spaarndammerdijk 319). Aanvang: 16:00 uur. Iedereen is van harte welkom bij de feestelijke uitreiking! Neem gerust je groene kind(eren), groene vriend(in) of je groene buren mee!!
Stemmen op jouw favoriete Groene Ondernemer, Groene Vrijwilliger en Groen Initiatief in de buurt kan hier.
Nominaties categorie: Groen initiatief in de buurt
- Reclaim the Seeds. In Amsterdam vond in het weekend van 10 en 11 maart 2012 het evenement ‘Reclaim the Seeds’ plaats. Een evenement waar tuinders, mensen met een volkstuin en collectieven zaden konden ruilen, weggeven en verkopen. Er was een uitgebreid programma met workshops, films en een debat. De organisatoren willen met dit initiatief bereiken dat de diversiteit aan groente en andere voedselgewassen behouden blijft en dat de zaden uit handen blijven van grote agro-bedrijven. Ter afsluiting van de Reclaim the Seeds zadenbeurs, namen ‘guerrilla gardeners’ het heft in eigen hand om Amsterdam-Oost verder te vergroenen.
- Wij krijgen Kippen! is een project waarmee inwoners, bedrijven, ambtenaren en andere organisaties in stadsdeel Zuid samen werken aan de productie van schone, met lokale bronnen opgewekte, energie. Overal met hun neus vooraan om wind of andere duurzame energie voor en door burgers zelf op te eisen.
- De Bomenridders zijn een groep vrijwilligers met verschillende achtergronden die bomen in de stad willen beschermen. Sommige doen dat door fysieke zorg voor bomen, anderen door actief te lobbyen bij bestuurders, weer anderen gaan juridische instrumenten niet uit weg. Bovenal van belang is dat deze burgers zich inzetten voor de leefomgeving van ons allemaal.
Nominaties Categorie: Groene Ondernemer
- De Dakdokters hebben de droom om de stedelijke daken leefbaar en gezond te maken. Op het dak ligt een geweldige potentie voor meer natuur in de stad. Het dakoppervlak, dat nu vaak ongebruikt ligt te zinderen in de zon, kan een geweldige buitenruimte vormen waar optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bronnen en materialen. Door te blijven innoveren willen De Dakdokters de komende jaren het daklandschap verder verfraaien en verduurzamen. Het dak moet letterlijk leefbaar worden gemaakt; voor dieren, planten én mensen.
- BabyBeGood is een ‘mom to mom’ concept waarbij het gaat om mama’s in spe aan de hand van de babydoos te informeren over welke stappen zij kunnen zetten op het gebied van groen moederschap. Babyproducten met mooie verhalen over de herkomst van het product, maar die er ook aantrekkelijk uitzien en goed zijn in gebruik.
- Turntoo In plaats van dat je bijvoorbeeld kantoorspullen koopt, 'lease' je de 'performance'. Weg met eigendom en dus met wegwerpspullen. Duurzaam en zuinig met grondstoffen en een andere manier van denken, een innovatief concept. En gewoon bij ons om de hoek, in Amsterdam.
Nominaties Categorie: Groene vrijwilligers
- Fransje de Waard schrijft, praat, geeft les, ontwerpt, duwt en trekt aan stadslandbouw en plattelandsontwikkeling waar het maar kan. ‘Food democracy’ en de levende bodem zijn haar stokpaardjes. Vanuit haar bedrijf ‘De Waard Eetbaar Landschap’ zette zij de permacultuur in Nederland en Vlaanderen verder op de kaart, organiseerde cursussen, gaf workshops en presentaties. De Waard is (mede)trekker van diverse initiatieven in duurzame rurale en stedelijke ontwikkeling en actief lid van Amsterdamse vereniging Boerenstadswens. Zij is promotor van stadslandbouw.
- Wiek de Keyser is 'stadsecoloog' en oprichter van Farming the City. Het doel van Wiek de Keijser is om verwaarloosde openbare ruimte te heractiveren en om te vormen tot eetbare groenstroken en ontmoetingsplekken. Zo zijn er op een binnenplaats van bijna 1700m2 groentetuinen gecreëerd waarvan de opbrengst wordt gedeeld met de buren. Het project is gedeeltelijk educatief en heeft geen commerciële insteek: er wordt geen voedsel verkocht. De ruimte wordt beheerd door een aangrenzende school –Wiek heeft ook een gezamenlijk project met de school opgezet: in een doel van de moestuin kunnen de kinderen zelf plantjes zaaien en oogsten.
- Dankzij een plan van Tim Doornewaard won de Balistraat in 2009 een prijs tijdens het Klimaatstraatfeest van SBS6 (de Balistraat eindigde op de 32e plaats). Hij bedacht een manier om zoveel mogelijk zonnepanelen in de straat op te nemen. Met de 5.000 euro die de straat won zijn nu zonnepanelen geplaatst in de Balistraat. Maar ze willen meer. Een aantal bewoners heeft zich verenigd in een milieugroep om te kijken hoe we de straat duurzamer kunnen maken. Ze bekijken of de Balistraat een Transition Town kan worden. Een uit Engeland overgewaaid initiatief om op zeer lokaal niveau te proberen om minder olieafhankelijk te worden.
Stemmen op jouw favoriete Groene Ondernemer, Groene Vrijwilliger en Groen Initiatief in de buurt kan hier