GroenLinks Amsterdam is niet te spreken over het haastige en onzorgvuldige besluit gisteren in de Tweede Kamer om de stadsdelen af te schaffen. Amsterdammers moeten hun eigen bestuursvorm kunnen kiezen zonder bemoeienis van Den Haag. GroenLinks Amsterdam presenteert daarom het stadsparlement als nieuwe vorm van lokaal bestuur. Het stadsparlement gaat in op de behoefte de bestuurlijke drukte te verminderen, regionale en lokale ontwikkelingen met elkaar te verbinden en democratie dichtbij de burger te organiseren. Uitgangspunt daarbij zijn lokale democratie en grootstedelijke slagkracht.

 

Marieke van Doorninck, fractievoorzitter van GroenLinks: “Het besluit van de Tweede Kamer is overhaast genomen zonder enige visie op de inrichting van lokaal bestuur of op de bestuurlijke inrichting van de metropoolregio.” GroenLinks wethouder Andrée van Es (bestuurlijk stelsel) liet eerder deze week al weten dat Amsterdam meer tijd wil om de verandering die in 2014 in moeten gaan, voor te bereiden.

Volgens demissionair minister Spies zouden de stadsdelen beter vervangen kunnen worden door bestuurs- of adviescommissies. Marieke van Doorninck vindt dit een onzalig voorstel: “ Op die manier gaan we terug naar af en wordt democratie vervangen door bureaucratie. Ik hoop dat dit voorstel alsnog in de Eerste Kamer strandt.”

Stadsparlement

In antwoord op het plan om de stadsdelen af te schaffen lanceerde de GroenLinkse fractie eind vorig jaar het  Stadsparlement. Deze bestuursvorm is, anders dan het kabinetsvoorstel, gericht op de toekomst. In het stadsparlement is een goede spreiding van parlementsleden over de stad beter geregeld dan nu het geval is. Door dit nieuwe stelsel zullen parlementsleden zowel de grote lijnen moeten kunnen uitzetten als lokale belangen behartigen. Zo blijven bestuurders en politici toegankelijk, afrekenbaar en zijn ze goed op de hoogte van wat er speelt in de buurt.

Van Doorninck: “GroenLinks wil een fundamentele discussie over een toekomst vast bestuurlijk stelsel waarbij de uitdagingen voor de stad en regio van de komende 10 jaar het uitgangspunt moeten zijn. Het stadsparlement zet Amsterdam, met minder politici maar met behoud van democratische legitimatie, bestuurlijk in de startblokken voor de onvermijdelijke komst van de metropoolregio.”