Op 15 maart heeft de stadsdeelraad in West ingestemd met de verdeling van de buurtbudgetten en de gelden voor bewonersinitiatieven. Door dit besluit kan de buurt nu aan de slag gaan met het opstellen van een buurtagenda, om te bepalen wat er de komende tijd in hun buurt aangepakt moet gaan worden.

GroenLinks heeft er altijd voor gepleit dat bewoners, vrijwilligers en het maatschappelijk middenveld in samenspraak zeggenschap moeten kunnen hebben over wat er in hun buurt gebeurt. 

 

Selma Janssen (raadslid GroenLinks Amsterdam West): "Het is belangrijk dat bewoners daadwerkelijk iets te zeggen hebben over hun buurt. Zij weten als geen ander wat er speelt in de buurt en waar behoefte aan is. Bovendien bevordert het de betrokkenheid van buurtbewoners bij hun eigen buurt. Door op deze manier te werken zal ook duidelijker worden voor ons als raad waar de bewoners in stadsdeel West behoefte aan hebben. Zo zal de ene buurt het buurtbudget besteden aan het opknappen van de straten en de speeltuinen, terwijl de andere buurt het budget liever gebruikt om medebuurtbewoners uit een sociaal isolement te halen."

 

Naast het opstellen van de buurtagenda hebben bewoners ook de mogelijkheid om een bewonersinitiatief in te dienen. Dit is een initiatief dat bijdraagt aan de duurzame verbetering van de buurt. Dit kan op het gebied van de leefbaarheid van een buurt zijn of om de sociale cohesie te bevorderen. Afhankelijk van de grootte van het bedrag voor het initiatief beslist de buurt op een bewonersoverleg of door middel van een verkiezing welke buurtinitiatieven uitgevoerd gaan worden. Anders dan bij de buurtbudgetten zijn de buurtbewoners zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van dit buurtinitiatief. Zo is er al eerder als bewonersinitiatief een huiswerkklas opgezet en een CD gemaakt door kinderen.

 

Meer weten over buurtbudgetten en de bewonersinitiatieven? Lees de notitie Werkwijze Buurtgericht Werken en Bewonersinitiatieven in West