GroenLinks Amsterdam West wil een heldere aanpak voor bewonersinspraak. “De tijd dat de overheid alles voor de bewoner bepaalt, ligt gelukkig achter ons. GroenLinks vindt het belangrijk dat beleid zoveel mogelijk wordt bedacht, gemaakt en uitgevoerd met (en soms door) degenen die het betreft. Dat geldt bijvoorbeeld voor het ontwerp van een plein, maar even zo goed voor beleid voor specifieke groepen, zoals jongeren, sporters of ondernemers”, aldus raadslid Christa de Visser.

Stadsdeel Amsterdam West heeft de ambitie om belanghebbenden zoveel mogelijk te laten participeren, maar dit is nog geen integraal onderdeel van het beleid. Enkele inspraaktrajecten hebben de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat het stadsdeel niet steeds dezelfde uitgangspunten hanteert om te beslissen welke vorm van participatie het beste bij de verschillende soorten plannen past, en hoe dit het beste kan worden aangepakt. In welke omstandigheden kan welke mate van participatie (raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen) plaatsvinden? Daarom pleit GroenLinks voor heldere uitgangspunten bij participatie en meer duidelijkheid voor de bewoners en andere belanghebbenden. Deze GroenLinks visie kon dinsdag rekenen op unanieme steun van de raad.

Maar GroenLinks Amsterdam West maakt zich ook zorgen over de toekomst van de inspraakmogelijkheden voor bewoners. Niels Smit: “Met de mogelijke opheffing van de stadsdelen bestaat de kans dat er geen ruimte meer is voor de stem van de bewoner, des te belangrijker om nu te investeren in goede inspraakprocedures. Het nieuwe ontwerp van het Ten Kateplein laat zien hoe goed participatie kan werken. Hier heeft een divers samengestelde klankbordgroep samen met de ontwerper van het stadsdeel intensief aan het ontwerp gewerkt. Elke vorm van inspraak in de toekomst verdient zo goed te verlopen.”

Meer weten over het inspraakproces bij het Ten Kateplein? Lees hier de blog van wethouder Dirk de Jager.

In de bijlage is de motie en een toelichting op de motie te vinden.