Elke maand bloggen wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer ontpopt Hetty Welschen zich tijdelijk tot taalpurist en vraagt ze zich af of we het wel over hetzelfde hebben.

De laatste weken gaat het vaak over TAAL in mijn overleggen. Mensen die mij kennen weten dat ik alles behalve een taalpurist ben. Die zullen daar dus zullen verbaasd over zijn. Het eigenlijke onderwerp is dan ook meer ‘verandering’. En hoe je dat krachtig in zet.

Kenmerkend voor zowel buurtgericht werken als welzijn nieuwe stijl - twee onderwerpen waar ik mee bezig ben - is dat de verhouding tussen overheid, burgers en maatschappelijk middenveld (professionals) verandert. Van alle betrokkenen wordt daarbij een andere inzet gevraagd. Dat is geen eenvoudige opgave.

Daarom is consequent richting blijven geven aan die veranderingen door bestuur en ambtenaren van groot belang. Dat begint met gedeeld taalgebruik, een helder begrippenkader. Vandaar dat taal een terugkerend gespreksonderwerp is. Maar de vraag is ook: hoe voorkom je holle woorden? Met andere woorden: gedeeld taalgebruik moet wel staan voor een gedeelde visie en (eind)beelden.

In de veranderingspraktijk zie je dat bestaande begrippen soms gaandeweg een andere inhoud krijgen, en nieuwe begrippen zonder veel toelichting geïntroduceerd worden. Beide bieden ruimte voor verschillende interpretaties. Het gevaar bestaat dat de taal wel wordt gedeeld, maar een verschil in visie verborgen blijft.

Ik merk dat ik voortdurend na moet gaan welke beelden mijn woorden oproepen. Dat ik vaak mijn invulling van een begrip nader moet toelichten. Ook vraagt sturing geven aan de veranderingen dat je goed luistert naar de woorden die ambtenaren gebruiken. Niet alleen is bewust en consequent taalgebruik van ambtenaren belangrijk - je kun ook aan het taalgebruik zien of de kern van de verandering begrepen is en gedeeld wordt. De vraag is steeds: hebben we het over hetzelfde?

Tot hilariteit van de ambtenaren, voer ik daarom soms strijd tegen begrippen en zinnen die naar mijn idee vertroebelend werken voor de nieuwe verhoudingen tussen burgers, professionals en stadsdeel. Overdreven? Misschien ...

Voorbeelden? Voor de liefhebbers een test in de bijlage ...