Regelmatig bloggen wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer blogt Hetty over burgerkracht, burgerinitiatief en burgerparticipatie - krachten die samen komen.

 

Vorige week was ik op de Participatiemarkt, een jaarlijkse markt waar welzijnsorganisaties laten zien hoe je kunt meedoen in de samenleving. Stadsdeel West was een van de financiers. Op die dag werd ook een conferentie gehouden onder het motto "op de omslag af..." De aanhef van de conferentiekrant:

"Er hangt een omslag in de lucht. Deze omslag zal leiden tot een meer prettige en duurzame samenleving waarin iedereen deel neemt. We gaan weer meer samen doen en worden minder afhankelijk van professionals. Samen weten we wat goed voor ons is! Sociale netwerken worden belangrijker en de invloed van professionele instellingen neemt af. Professionals mogen onze plannen, projecten en initiatieven ondersteunen en mede mogelijk maken, maar we doen het samen zelf. We nemen onze verantwoordelijkheid terug en daar mogen we ook op aangesproken worden. Samen worden we weer eigenaar van buurthuis, wijkcentrum, voorziening, project en idee en we regelen de zaken zelf. De tijd dat overheid, hulpverleners, instellingen of instituten zonder ons maar wel óver ons beslissen - ‘wat goed voor ons is' - is voorbij. Zelf doen wordt het helemaal. Niet zelfredzaam in je eentje, maar samen-redzaam. En zeker niet zonder ondersteuning of middelen, want van gebakken lucht kunnen ook wij niks maken...."

Uit mijn hart gegrepen. Maar, is het droom of werkelijkheid ? De afgelopen tijd was er veel kritiek te horen op de nieuwe aanpak binnen welzijn en binnen de buurten van Stadsdeel West. Een aanpak die gebaseerd is op bovenstaande ideeën. Ik gelóóf in deze omslag; in al het goede dat er kan ontstaan door Burgerkracht, burgerinitiatief en burgerparticipatie. Daarom is het beleid in West is erop gericht om burgers de ruimte te geven en ze te ondersteunen. Maar uit de mond van een bestuurder klinkt het toch allemaal anders dan wanneer burgers dat, zoals hierboven, zelf naar voren brengen. Vaak wordt de overheid niet vertrouwd op dat punt. "Bezuinigingsmaatregelen, dat zijn het ..." Eerlijk is eerlijk; Er moet bezuinigd worden en dus moeten we als stadsdeelbestuur scherp kiezen waar geld aan besteedt wordt. Die keuzes kennen soms pijnlijke gevolgen en maakt dat het vertrouwen van bewoners er niet sterker op wordt.

De hierboven beschreven omslag vraagt ook andere dingen van professionals dan dat ze gewend waren. Dat vraagt tijd en ook training. Misschien soms te veel. De omslag vraagt ook om een andere lokale overheid. Enerzijds dichtbij de bewoners staan zodat initiatieven gestimuleerd, ondersteund en met elkaar verbonden kunnen worden. En anderzijds ‘loslaten', burgers vertrouwen in hun aanpak en ruimte geven. Ook die beweging is niet altijd makkelijk.

Ik spreek veel professionals, maar ook veel bewoners die aangeven dat ze tijd nodig hebben om mee te gaan in deze omslag. Tegelijkertijd zie je - als je even op let - veel moois opbloeien en vele krachten samen komen. Is de omslag dan toch dichterbij dan we denken?

Deze weblog werd eerder ook gepubliceerd op de website van Stadsdeel West.