Elke maand bloggen wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer blogt Hetty over de thuismaaltijden voor ouderen in Amsterdam.
Zelfs op vakantie in Twente word ik geconfronteerd met mijn eigen opvatting dat de overheid vooral moet opkomen voor kwetsbare en arme ouderen …
In Amsterdam verzorgt Cordaan in 2011 als enige aanbieder de thuismaaltijden in Amsterdam. Zij wonnen de aanbesteding met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ik heb er overigens op aangedrongen dat er dit jaar wél een klanttevredenheidonderzoek wordt gedaan. Want hoewel er veel kritiek is op de maaltijden, weten we niet wat de ouderen er zelf van vinden.
Thuismaaltijden zijn bedoeld voor mensen die niet meer zelf kunnen koken. In de thuismaaltijden zijn wel een aantal voorkeuren aan te geven. Maar veel keuzevrijheid hebben de ouderen dus niet. Zeker niet als ze een laag inkomen hebben, want er zijn weinig andere betaalbare opties. De gemeente heeft ook niet het geld om iedereen die dat wil en nodig heeft van verse(re) kant-en-klare maaltijd met meer smaak te voorzien.
Mijn collega-portefeuillehouders uit Nieuw West en Zuid wilden het contract met één aanbieder eigenlijk niet ondertekenen. Zij zijn ervan overtuigd dat er ook andere mogelijkheden zijn om ouderen maaltijden te verschaffen. Door aan te sluiten bij bestaande eetprojecten of cateraars in de verschillende buurten, bijvoorbeeld. Hun voorstel was te laat voor het aanbestedingstraject, maar het sprak me erg aan. Het sluit immers aan bij ons beleid niet zelf voor alle voorzieningen te zorgen, maar juist bewoners- en ondernemersinitiatieven te stimuleren en te faciliteren.
Toen zag ik deze actie van SamSam. Zij organiseren deze week 7 Days of Inspiration, waarin vrijwilligers en buurtbewoners bijdragen aan een lekkere, gezonde en gezellige maaltijd voor ouderen die niet meer zelf kunnen koken. Ook ik heb vrijwilligers, ambtenaren en raadsleden opgeroepen mee te doen. In korte tijd hebben zich heel veel vrijwilligers aangemeld bij SamSam. Dat sterkt mij in mijn gevoel dat er veel mensen zijn die af en toe voor één of meerdere ouderen willen koken. Ons stadsdeel zal er dan wel, samen met welzijns- en zorginstellingen, voor moeten zorgen dat de vraag van ouderen en het aanbod van buurtbewoners ook na de actie gematcht wordt.
En Twente? Daar ontmoette ik een jonge ondernemer die me tot deze blog inspireerde. Zij laat in Oostvoorne zorgappartementen aan zee bouwen waar verse maaltijden inclusief zijn. Voor zo’n ouderenvoorziening voor mensen met geld blijkt veel belangstelling te zijn.
Wat mij betreft is het de hoogste tijd om de discussie te voeren of de overheid de basisvoorzieningen voor alle kwetsbare ouderen moet financieren of vooral voor de arme ouderen. Met als inzet dat alle ouderen toch de mogelijkheid moet hebben om te genieten van een verse en gezonde maaltijd.