Regelmatig bloggen wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer blogt Hetty over een vernieuwde aanpak om kwetsbare huishoudens te helpen.

Begin 2011. De problematiek in de Kolenkitbuurt vroeg om een andere aanpak. Dat bleek ook uit de uitgebreide wijkanalyse die we hadden laten maken. Achter veel voordeuren speelden niet 1 maar diverse sociale problemen. Vaak waren meerdere zorg- en hulpverleners betrokken, met het risico op miscommunicatie en langs elkaar heen werken.

Vaak waren meerdere zorg- en hulpverleners betrokken, met het risico op miscommunicatie en langs elkaar heen werken. Het gebrek aan één plan per huishouden maakte het bovendien moeilijk voor de bewoner, voor het betreffende huishouden, om zelf aan het stuur te blijven bij het opstellen en uitvoeren van het plan. Dat moest anders. Ook het kostenaspect speelde mee. De aanpak moest goedkoper kunnen.

Vernieuwde aanpak

En dus startte West, in navolging op veel andere steden, met een vernieuwde aanpak Kwetsbare Huishoudens, voor personen en gezinnen waar meer problemen tegelijkertijd spelen. De kern van de aanpak: Eén hulpverlener, Eén plan en een stevig team van zorg- en hulpverleners echt in de buurt zodat zij 'er op af kunnen' en deel uit kunnen maken van allerlei netwerken in de buurt. Belangrijk kenmerk van de aanpak is ook dat de hulpverlener samen met de klant zoekt naar steun van buren, familie, vrijwilligers en anderen dicht om het huishouden heen.

Zo ontstond wat later in de hele stad is gaan heten “Samen DOEN in de buurt”. Nu, in 2013 aangekomen, zien we dat een groot aantal huishoudens in de Kolenkitbuurt door de teamleden zijn bereikt. Veel problemen zijn bespreekbaar gemaakt; of het nu gaat om schulden, woonomstandigheden, verslaving, lichamelijke of geestelijke gezondheid of problemen met kinderen. En met steun van familie, vrienden, kennissen en waar nodig specialistische hulpverlening wordt gewerkt aan verbeteren van de situatie binnen het gezin. De aanpak werd verder uitgebreid naar onder meer de Gulden Winckelbuurt en de Robert Scottbuurt. En er wordt er in de verschillende buurten nauw samengewerkt met het BuurtPraktijkTeam die op gebied van veiligheid en jeugd ook volgens het principe van een nauwsluitend netwerk in de buurt werkt.

Eén aanpak voor de hele stad

1 juli is er een bijeenkomst waarin ik samen met wethouder Pieter Hilhorst en mijn collega-portefeuillehouders van de andere stadsdelen de afspraken bevestig over de wijze waarop Samen DOEN in de hele stad wordt gerealiseerd. Eén aanpak voor de hele stad, Maar wel uitdrukkelijk met maatwerk voor de verschillende buurten. Daar ben ik erg blij mee. Immers: elke buurt in Amsterdam heeft z’n eigen issues, netwerken, sleutelfiguren en ongeschreven regels; z'n eigen kracht en z’n eigen mores. Dus wil je de aanpak verder ontwikkelen in de praktijk dan zal er ruimte voor maatwerk moeten zijn.

De standaard en specifieke aanpak en de te halen resultaten worden beschreven in een 'contract' per gebied. Dat is allemaal werk achter de schermen. Het belangrijkste is dat de Samen DOEN-aanpak erin voorziet dat alle Amsterdammers die dat nodig hebben, de juiste hulp krijgen en op eigen kracht weer grip krijgen op hun leven. En dat we tegelijkertijd de kosten beter beheersen. Ik verwacht er veel van. En ik ben er trots op dat de bestuurders van Amsterdam daar samen aan gaan staan.

Deze blog verscheen eerder ook op de website van stadsdeel West.