Elke maand bloggen wethouders Dirk de Jager en Hetty Welschen over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer vraagt Hetty Welschen vraagt zich af of zij en haar partij in deze tijd werkelijk het verschil kunnen maken. Kun je werkelijk wat betekenen voor de kwetsbare mensen in West? Kun je wel wat doen aan die hardnekkige armoede? Krijg je de mensen die sterk in hun schoenen staan wel betrokken bij diegenen die minder sterk staan? Het optimisme en de gedrevenheid wonnen bij haar de afgelopen week terrein. Het geloof in sociale media overigens ook...
Wat is de overeenkomst tussen de nieuwjaarsbijeenkomsten van de Nassaukerk, de buurtwerkplaats en SBOW in Oud West, de bewonersoverleggen in de Lootsbuurt en Orteliusbuurt, de bijeenkomsten van sleutelpersonen uit de Turkse Gemeenschap en de nieuwe WMO-raad, het overleg over de Vrouwen Academie West en een Armoedeconferentie?
Dat ik er was? Ja, dat klopt. Maar wat mij betreft is de overeenkomst dat ik op al die bijeenkomsten mensen heb gezien en gesproken die samen praktisch bezig zijn, of aan de slag willen gaan, met het aanpakken van zaken in West.
Het stadsdeel moet helpen om mensen elkaar te laten vinden, als dat nodig is. Of zorgdragen voor goede voorwaarden waaronder actieve buurtbewoners en vrijwilligers en betaalde krachten samen kunnen werken. Maar het gaat in feite echt om die kracht in de samenleving. En het aanboren ervan. En dan is het mooi om te zien als dit een aantal keren in een week lukt.
Bijvoorbeeld tijdens het bewonersoverleg in de Orteliusbuurt. Nieuwe bewoners begonnen, direct na het buurtoverleg, spontaan een Facebookpagina om een eetkeukengroep te organiseren voor nieuwe en oudere bewoners.
Ook was het mooi om te zien dat er op de Armoedeconferentie veel enthousiasme en energie naar boven kwam om samen de bestrijding van armoede aan te pakken, d.w.z. de mensen waar het om gaat en actieve buurtbewoners met betaalde en onbetaalde hulpverleners.
En dat is nodig. Op de Armoedeconferentie werd een beeld geschetst van de huidige situatie. En de verslechtering van de situatie voor kwetsbare mensen als gevolg van nieuw beleid uit Den Haag. Op zich geen vrolijk verhaal (zie bijlage).
Wethouder Freek Ossel en de portefeuillehouders van de stadsdelen hebben met elkaar afgesproken om de bestrijding van armoede breed aan te pakken. In een manifest verklaren de ondertekenaars dat zij de bestrijding van armoede niet uitsluitend zoeken in het ondersteunen van het inkomen, maar vooral in een aanpak waarin de mensen die in de armoede leven of dreigen te raken, hulp krijgen bij het zelf weer op de rails zetten van hun leven.
De meeste aanwezigen op de Armoedeconferentie willen hun bijdrage leveren aan deze aanpak en meer samenwerken. De mogelijke inzet en aanbevelingen van eenieder zijn deze middag verzameld, zodat het stadsdeel de aanpak van de armoedebestrijding in West verder kan uitwerken. En er is ter plekke door een aantal deelnemers een initiatief voor een Facebookpagina genomen om door te kunnen gaan met het ideeën en initiatieven uitwisselen, om de aanpak verder vorm te geven.
Facebookpagina’s: natuurlijk, niet genoeg om initiatieven van de grond te krijgen, maar wel om initiatieven samen vast te pakken!
Meer weten over de Armoedeconferentie? In de bijlage is een powerpointpresentatie te vinden van Roos Vollemans. En hier kunt u meer informatie vinden over de Brede aanpak van armoede door stad en stadsdelen.
In Dagblad Metro verscheen op 1 februari 2012 het artikel Actief op zoek naar Schulden met o.a. een interview met Hetty Welschen.