Vrijdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Ook in Amsterdam grepen veel organisaties deze dag aan om Internationale Vrouwendag onder de aandacht te brengen. Ieder op hun eigen manier. GroenLinkse vrouwen Selma Janssen, Emel Can en Tulsa Caupain nemen je mee langs de mooie organisaties die zij bezochten in West en daarbuiten. In deel 2 doet Emel Can verslag van de manifestatie op de Dam, een bijeenkomst van vrouwen uit Turkije in Amsterdam en "knokken voor vrouwenrechten".
In het kader van Internationale Vrouwendag hebben tientallen vrouwenorganisaties aandacht gevraagd voor economische onafhankelijkheid van vrouwen, de bestrijding van discriminatie en de toenemende armoede die vooral vrouwen treft. Na het bezoeken van verschillende vrouwenorganisaties in West en een manifestatie op de Dam, sloot ik Internationale Vrouwendag op zondag met een speciale bijeenkomst.
Strijdbaarheid & Solidariteit
ATKB (Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam) organiseerde op zondag 10 maart een bijeenkomst in het teken van strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Daarnaast vroeg ATKB aandacht voor de toenemende armoede, werkloosheid, alle vormen van discriminatie. In het openingstoespraak heeft ATKB haar achterban opgeroepen om hun hun stem te laten horen tegen onderdrukking, uitbuiting, armoede en discriminatie van vrouwen.
De gastsprekers waren Andree van Es (wethouder werk en inkomen) en Lili Brouwer (FNV-Vrouwenbond). Andree van Es onderstreepte het belang van de vrouwenorganisaties en riep de vrouwen op om taal te leren, zodat ze economisch onafhankelijker worden en hun kinderen beter kunnen steunen in hun studieloopbaan. Ook Hetty Welschen (stadsdeelwethouder Welzijn Amsterdam West) was aanwezig en sprak haar bewondering voor de grote deelname. Haar spontane aanwezigheid werd erg op prijs gesteld door de aanwezigen en door het bestuur van ATKB.
Lili Brouwen (FNV-Vrouwenbond) benadrukte dat werkende vrouwen minder economisch zelfstandig zijn, dan werkende mannen. Lili Brouwer: “En daarbij speelt ook dat vrouwen eerder tegen bijstandsniveau aanhangen dan mannen. Omdat ze gemiddeld minder uren werken”. Lili Brouwer roept op om samen te werken en naar elkaar te luisteren in het belang van vrouwenrechten.
Knokken voor vrouwenrechten
Ik vind het van groot belang dat er in Amsterdam actieve zelforganisaties zijn die weten hoe 8 maart Internationale Vrouwendag is ontstaan en dat ze deze dag benutten om aandacht te vestigen op de positieverbetering van de vrouwen. Want juist in de tijd van toenemende armoede, werkloosheid als gevolg van de economische crisis zijn het vooral de vrouwen die getroffen worden. Daarom is het belangrijk dat vrouwenorganisaties krachten bundelen om gezamenlijk te strijden voor een menswaardig bestaan en tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Ik ben blij dat wij als fractie GroenLinks prioriteit geven aan “knokken voor vrouwenrechten”. We kunnen niet negeren dat vooral vrouwen getroffen worden door de economische crisis en dat dit ook gevolgen heeft voor de kinderen.