De Kolenkitkeuken, BoloBoost, MidWest, Beecare, De Corantijntuin, Geef om de Jan Eef, Atelier Smockwerk, de vele activiteiten in de buurtkamers. In Stadsdeel West barst het van de activiteiten. West blijkt een goede voedingsbodem te zijn voor allerlei initiatieven van ondernemende bewoners. Hetty Welschen, portefeuillehouder Buurtgericht Werken, vertelt: “Bewoners doen het; het stadsdeel geeft de ruimte.”
Hetty Welschen: “We zien dat er veel buurtbewoners, maar ook zzp-ers en ondernemers zijn die ook graag iets voor hun buurt willen doen. Uit maatschappelijke betrokkenheid. Ze weten van aanpakken en met hun enthousiasme krijgen ze veel van de grond. Hun activiteiten en (wijk)ondernemingen vormen vaak de spil in de buurt. Mensen uit de omgeving leren elkaar kennen en er ontstaan weer nieuwe contacten. Een paar voorbeelden: de moeders in de Gulden Winckelbuurt leerden elkaar kennen dankzij een activiteit van de buurtkamer. Nu passen ze op elkaars kinderen. En in MidWest – een wijkonderneming voor creatieve ondernemers - zetten alle huurders hun expertise een uur per week in voor de buurt. En Jongh Lable werkt samen met vrouwen uit De Baarsjes die de oude technieken van frivolité, kantklossen en het Turkse dantel en oya nog perfect beheersen.”
Mogelijk maken
“De initiatieven zitten in mensen zelf. Stadsdeel West is er om te stimuleren; dingen mogelijk te maken; om ruimte te geven. Dat kan letterlijk een ruimte zijn; het stadsdeel helpt dan om een ruimte te zoeken, bijvoorbeeld in een leegstaand winkelpand, of in een oud schoolgebouw. Maar vaak het om figuurlijke ruimte: helpen om met de juiste mensen in contact te komen, zorgen dat praktische zaken snel geregeld worden. De buurtcoördinatoren zijn daarbij onmisbaar, want dat zijn de echte verbinders in de buurt. Natuurlijk kan niet alles: er blijven regels, maar vaak kan er toch meer dan je denkt. Het is belangrijk om die ruimte te bijven zoeken."
Netwerken
“We zien dat het meerwaarde heeft als bewonersgroepen met soortgelijke activiteiten elkaar ontmoeten. Die onderlinge ontmoetingen willen we als stadsdeel graag faciliteren en dat doen we ook al. Onlangs was er een bijeenkomst voor alle buurtkamerhouders. Ze konden onderling ervaringen uitwisselen, maar er ontstond ook een idee om een keten te vormen, om te zorgen dat er altijd iemand is om de buurtkamer open te houden. Je ziet dat mensen elkaar versterken en samen komen tot nieuwe creatieve ideeën. Het stadsdeel heeft hier een faciliterende rol: zorgen dat mensen elkaar vinden en zorgen dat de ondernemende bewoners meteen zaken kunnen doen. Daarom hebben we een speciale internetpagina in het leven geroepen 'Ondernemende Bewoners', met een overzicht van activiteiten en initiatieven van ondernemende bewoners. Van buurtkamers tot broedplaatsen; van moestuin met winkel tot buurtcateraar. De buurtcoördinatoren gaan in op de vragen uit de buurt. Zij leggen de verbindingen. Verder houdt het stadsdeel zich op de achtergrond."
Meedenken
Zijn er dan geen risico’s? Hetty Welschen: “Nog lang niet iedereen is gewend aan deze vorm van samenwerken met de overheid – een vorm waarbij het vertrouwen bij de buurt wordt gelegd. Je kunt allerlei mitsen en maren opwerpen, maar dat haalt de vaart uit een goed idee. Liever denken we mee in oplossingen. En hoewel dat soms tegenstrijdig lijkt, vind ik het belangrijk dat we aandacht blijven geven voor hun inzet voor de buurt."
Dit interview verscheen ook op de website van Stadsdeel West.