Bijna een jaar geleden waren de verkiezingen voor de bestuurscommissie. GroenLinks kreeg drie zetels en een nieuwe lichting lokale politici in het stadsdeel. Maar naast de komst van nieuwe vertegenwoordigers van GroenLinks, namen we ook afscheid. De twee stadsdeelbestuurders en de fractievoorzitter kozen ervoor te stoppen als lokaal politicus. Nu we een jaar verder zijn, worden Dirk de Jager, Hetty Welschen en Sven Meeder geïnterviewd. Hoe is het nu met ze? En missen ze stadsdeel West?
Dirk de Jager was twaalf jaar stadsdeelwethouder: eerst twee periodes in stadsdeel Westerpark en de laatste vier jaar in het huidige stadsdeel West. In deze laatste periode was Dirk portefeuillehouder Openbare Ruimte, Verkeer en Parkeren en zorgde hij voor vergroening, het autoluw maken van het stadsdeel en 10.000 extra fietsparkeerplekken.
In maart 2014 nam jij afscheid. Hoe is het nu met je?
De eerste maanden was het even afkicken na 12 jaar stadsdeelwethouder. Zeker met mijn portefeuille Openbare Ruimte zie je nog steeds alles op straat; fout geparkeerde auto’s in het Westerpark tot verkeerd aangeboden grofvuil bij de containers. Ik moest even de knop omzetten dat ik daar niet meer direct verantwoordelijke voor ben. Inmiddels heb ik meer afstand kunnen nemen. Dat komt ook omdat ik druk met andere dingen bezig ben. Vanaf september ben ik voor mijzelf begonnen. Ik richt me op het stimuleren en ondersteunen van duurzame initiatieven in ontwikkelingslanden. Eigenlijk doe ik hetzelfde als in Westerpark en West, maar dan nu in India en Ecuador. In Bangalore -Zuid-India - zijn we met de lokale overheid bezig een strategisch investeringsplan op te zetten om de fiets weer een volwaardige plek in het verkeer te geven. En in Ecuador werk ik samen met de WakaWaka Foundation om de positie van Indianen te versterken door de verspreiding van de WakaWaka solar lamp en oplader.
Zijn er zaken die je nu doet, waar je een jaar geleden van droomde?
Eerlijk gezegd heb ik een jaar geleden inderdaad stiekem gedroomd dat ik me zou mogen bezighouden met duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Dat ik daar nu ook mee bezig ben, is wel een cadeau waar ik heel blij mee ben en veel positieve energie geeft.
Het kost op dit moment wel veel tijd om zaken van de grond te tillen. Ik heb er bewust voor gekozen mij daar nu vooral op te concentreren en even wat minder voor GroenLinks te doen. Dat is ook nodig om af te kicken en ruimte te geven aan de nieuwe mensen die op hun eigen manier het GroenLinks gedachtegoed in West vorm en inhoud kunnen en moeten geven. Over een tijdje ga ik weer wat meer partijzaken oppakken.
Hoe kijk je terug op je tijd als stadsdeelbestuurder?
Ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd als GroenLinks stadsdeelwethouder. We hebben de afgelopen 12 jaar in Westerpark en West veel bereikt door een consistente koers te varen. Hierbij hebben we goed samengewerkt met de PvdA. We hebben een omslag kunnen realiseren in de manier waarop er naar de openbare ruimte wordt gekeken. Inmiddels is er een meerderheid dat snapt dat de schaarse openbare ruimte er vooral voor de mens is en dat de auto niet meer dominant kan zijn. Steeds meer stadsbewoners delen een auto en de fiets heeft bewezen het snelste, schoonste, goedkoopste en gezondste vervoermiddel in de stad te zijn. Dat wordt in het buitenland opgemerkt en het is inmiddels een export product van Amsterdam geworden. We hebben in West hierin onze bijdrage geleverd. Maar ook het belang van Groen in stad heeft de wereld inmiddels veroverd. Ook hier hebben we als GroenLinks een belangrijke bijdrage geleverd met de ontwikkeling van het Westerpark.
Verder ben ik er trots op dat het gelukt is om de Houthavens nu echt uit te voeren; compleet met een tunnel waardoor de Spaarndammerbuurt en de Houthaven met de gezichten naar elkaar toe staan, klimaatneutrale woningen, veel groen, een menselijk maat van stedenbouw en de start zelfbouw in collectief particulier opdrachtgeverschap.
In het huidige stelsel zullen de stadsdelen/commissies hun toegevoegde waarde dienen te bewijzen. Dat is niet zo eenvoudig met de nieuwe verhoudingen. Lokale integraal democratisch opererende overheid is in mijn optiek een toegevoegde waarde voor de samenleving. Het zou goed zijn als GroenLinks Amsterdam hier gezamenlijk herkenbaar op gaat inzetten. De centrale, meer politieke vraag hierbij is in mijn optiek: Van en voor wie is deze stad? De kwaliteit van de gemengde stad dat de afgelopen decennia zo kenmerkend en waardevol is geweest voor de stad dreigt onderuit te gaan bij het huidige beleid van VVD/D66 en SP. West kan met haar gemengde buurten een belangrijke rol spelen in deze stedelijke discussie.
Dit is het tweede interview in een reeks. Lees ook het interview met Hetty Welschen. Het derde interview met Sven Meeder volgt.