Vorig jaar kreeg GroenLinks drie zetels en een nieuwe lichting lokale politici in het stadsdeel. Maar naast de komst van nieuwe vertegenwoordigers, namen we ook afscheid. De twee stadsdeelbestuurders en de fractievoorzitter kozen ervoor te stoppen als lokaal politicus. Hoe is het nu met Hetty Welschen, Dirk de Jager en Sven Meeder? En missen ze stadsdeel West? De komende weken worden zij geïnterviewd. We starten de reeks met Hetty.
Hetty Welschen was in de vorige periode (2010-2014) stadsdeelbestuurder met de portefeuilles zorg en welzijn, armoedebestrijding, diversiteit, buurtgericht werken en dienstverlening. Hetty zorgde onder andere voor de omslag naar Welzijn nieuwe stijl, ruimte voor bewonersinitiatieven en de start van de Talentenbeurs in stadsdeel West. Ook werd onder haar leiding het stadsdeel voorbereid op de komst van de drie decentralisaties op het gebied van zorg, jeugd en werk, die op 1 januari zijn ingegaan.
In maart 2014 nam jij afscheid. Hoe is het nu met je?
Heel slecht natuurlijk, want het leven zonder wethouderschap is niets aan... Grapje! Met een kern van waarheid overigens. Het is een grote overgang van voortdurend een volle agenda naar lege blaadjes. En van overal optreden naar veel werken aan je eigen bureau. Ik wist dat overigens van de vorige keer toen ik stopte als wethouder. Daarom ben ik dit keer, nadat ik afscheid genomen had, eerst op vakantie gegaan om letterlijk en figuurlijk afstand te nemen. Nu geniet ik weer van mijn zelfstandig ondernemerschap. Want zelfstandig werken en ondernemen vind ik heerlijk.
Zijn er zaken die je nu doet, waar je een jaar geleden van droomde?
In mijn wethouderstijd verlangde ik soms om meer mijn handen uit de mouwen te steken. Oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken niet alleen bedenken en mogelijk maken, maar ook zelf mee doen in het realiseren van oplossingen. Daar ben ik nu, in allerlei verschillende netwerken, weer mee bezig. Bijvoorbeeld het starten of versterken van sociale firma’s of het neerzetten van een nieuw concept voor wonen en zorg, vanuit ouderen in een wijk, vanuit hun behoeftes. Ook jongeren en talentontwikkeling is weer als onderwerp op mijn pad.
Hoe kijk je terug op je tijd als stadsdeelbestuurder?
Voor mij persoonlijk was het een mooie tijd. Ik houd heel erg van het beroep. Ik heb het in het laatste jaar wel moeilijk gevonden dat ondanks de grote inspanningen van veel mensen, zeker ook het Dagelijks Bestuur van West, het duidelijk werd dat de bevoegdheden van de stadsdeelbesturen terug gedraaid zouden worden. Ik was bang dat wat in West was opgebouwd aan ruimte voor initiatief en invloed van bewoners door een grotere afstand tussen bestuur en burgers weer zou verdwijnen. Amsterdam heeft gelukkig het gebiedsgericht werken in de hele stad omarmd. En de bestuurscommissieleden leggen duidelijk nog de verbinding van gebied naar Centraal. Wat dat in de praktijk voor de bewoners en ondernemers in West betekent, kan ik niet goed meer zien. Ik merk wel dat het buurtgericht werken en het ondersteunen van wijkondernemingen nog steeds goed werkt in West.
4 jaar is niet lang om grote veranderingen te bewerkstelligen. Ik ben er wel trots op dat ik voordat, of moet ik zeggen ondanks de lijn uit de Den Haag, in West heb neergezet dat de hulp, zorg en welzijn vanuit wat de klant zelf opgebouwd moet worden. En dat er, vooral in het belang van de meest kwetsbare mensen, veel meer afstemming en samenwerking tussen professionals en tussen professionals en actieve buurtbewoners is gekomen.
Wat mis je aan de lokale politiek van stadsdeel West?
De invloed op de samenleving vanuit je visie op die samenleving. Al is het nog zo bescheiden, toch heb je die invloed. Zoals waarschijnlijk bekend, ben ik een grote voorvechter voor de andere overheid. Dat wil zeggen een overheid, inclusief lokaal bestuur, als onderdeel van netwerken in de samenleving. Met als motto’s Ruimte geven en dichtbij blijven - om te interveniëren daar waar nodig of waar er om gevraagd wordt - en Van controle naar vertrouwen. En dus een bestuur dat in het belang van de burgerinitiatieven risico’s durft te nemen. Dat zijn ontwikkelingen die ook op de schaal van West vorm kunnen krijgen. Ook het effectief en efficiënt inrichten van de voorzieningen op zo’n manier dat kwetsbare mensen de hulp blijven krijgen die ze nodig hebben, vind ik een belangrijk thema. En daar had ik graag verder aan gebouwd vanuit de rol van stadsdeelbestuurder. Gelukkig kan ik dat nu ook doen vanuit mijn nieuwe projecten.
Dit is het eerste interview in een reeks. Lees ook het interview met Dirk de Jager. Een interview met Sven Meeder volgt nog.