Actief in je wijk? Vind jij het ook belangrijk dat West een nog groener en socialer stadsdeel wordt? Misschien is stadsdeelpolitiek dan iets voor jou. Want die is en blijft van groot belang voor de samenleving in misschien wel het mooiste stuk van Amsterdam. Voel je je daartoe aangetrokken, meld je dan als geïnteresseerde. Wij zorgen ervoor dat je je goed kunt oriënteren. Sluitingsdatum voor kandidaatstelling is 25 september.

Wil je je inzetten voor een groen en sociaal Amsterdam West? Als een van onze volksvertegenwoordigers in de nieuwe bestuurscommissie? De bestuurscommissie neemt besluiten over parken en plantsoenen, parkeren en speelplaatsen. Maar ook over het welzijnswerk en winkelstraten. En nog veel meer. De gemeenteraad zet voortaan de lijnen uit , dus wat er moet of kan gebeuren; de bestuurscommissies besluiten hoe het uitgevoerd wordt. Een belangrijke verheldering in de verhoudingen in een complexe stad. Praktisch, en van direct belang voor de bewoners van het stadsdeel.



Wat verandert en wat blijft gelijk?

  • De stadsdelen blijven, mét de stadsdeelkantoren en ook de organisaties voor reiniging, beheer van de openbare ruimte, welzijnswerk en uiteraard ook paspoorten, rijbewijzen, vergunningen. En nog veel meer.
  • De huidige deelraden die besluiten over het geld dat in het stadsdeel besteed wordt, met 29 leden en een apart Dagelijks Bestuur, verdwijnen.
  • De bestuurscommissies komen. Anders dan een deelraad, maar ook met volksvertegenwoordigers (15 in plaats van 29) en een Dagelijks Bestuur (nu 4, straks 3).
  • Enkele taken zoals onderwijs en ruimtelijke ordening (bestemmingsplannen) verdwijnen. Die taken worden overgenomen door de centrale stad.



Net als nu zien de leden van de bestuurscommissie erop toe dat het Dagelijks Bestuur de besluiten van de Bestuurscommissie goed uitvoert, dat recht gedaan wordt aan de inbreng van burgers, en dat daarbij algemene doelen als  duurzaamheid worden gehanteerd. Als lid van de bestuurscommissie moet je goed kunnen schakelen tussen het leven van alledag in de wijken en het beleidsniveau.



Anders dan nu gaat de Bestuurscommissie veel meer over de manier waarop het beleid dat de gemeenteraad en B&W bepalen wordt uitgevoerd. Op stadsdeelniveau wordt minder beleid ontwikkeld. Wat waar en wanneer gebeurt en met welke kwaliteit wordt de kerntaak van de Bestuurscommissie.



Voel je je daartoe aangetrokken, meld je dan als geïnteresseerde. Je kunt met de fractie van GroenLinks West bij wijze van “snuffelstage” meelopen met fractievergaderingen en raadsvergaderingen, mee op ‘werkbezoek’ gaan bij wijkorganisaties of met een raadslid moties of amendementen voorbereiden. Kortom: wij zorgen ervoor dat je je goed kunt oriënteren.



Wij zoeken mensen met:

 

  • Ambitie om echt volksvertegenwoordiger te zijn.
  • Affiniteit met het gedachtegoed van GroenLinks.
  • Vaardigheid en plezier om de wijk in te gaan en netwerken op te bouwen met actieve wijkbewoners.
  • Geen angst voor dossiers en gretigheid om de essenties eruit te halen voor een goede bijdrage aan de besluitvorming.
  • Uithoudingsvermogen: dus geen vergadertijger zijn, maar het juist als uitdaging zien om uit de onvermijdelijke vergaderingen te halen wat er in zit.
  • Durf om te soleren én competent als teamspeler.
  • Expertise op een specifiek gebied zoals groen, milieu, welzijn of openbare ruimte en verkeer. Het is geen must, maar kan handig zijn.



Naast de 12 bestuurscommissieleden die ongeveer twee dagen per week als “raadslid” in touw zijn, worden drie leden van de Bestuurscommissies benoemd als lid van het Dagelijks bestuur. Zowel de leden van de bestuurscommissie als de leden van het dagelijks bestuur worden op niveau betaald voor respectievelijk twee en vijf dagen per week. Bestuurscommissielid is dus meer dan vrijwilligerswerk. Lastig te combineren met een full-time baan. Maar goed te combineren met een part-time baan. Lid van het Dagelijks Bestuur is een full time job. En vaak meer dan dat.



Wil je wel, als lid van de bestuurscommissies of als lid van het Dagelijks Bestuur, maar weet je niet of je geschikt bent, dan willen we graag met je meedenken en maken we een afspraak om van gedachten te wisselen.



Neem dan contact op met leden van de kandidatencommissie:

  • Christine Hoebe: 06–23260107
  • Henk Gossink: 06-55330717
  • Juke Fluitsma: 020-7728015

Of per e-mail: kandidaten.glwest@gmail.com.



Meteen aanmelden? Prima. Het is niet nodig om eerst met een van de leden van de kandidaten te overleggen. Weet je dat je “er voor gaat”, meld je dan direct aan. De sluitingsdatum is 25 september 00.00 uur. Onderaan deze pagina vind je het formulier om je kandidaat te stellen.

Procedure

De kandidatencommissie gaat met alle aangemelde kandidaten in verschillende ronden gesprekken voeren. Met iedere kandidaat wordt een kennismakingsgesprek gevoerd. Dat is de eerste selectie. Daarna volgen nog twee of drie ronden om tot een weloverwogen samengestelde lijst te komen. Deze lijst wordt als advies aan de Algemene Ledenvergadering in november voorgelegd te besluitvorming. Daar zullen de kandidaten zich presenteren.



Scouten

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat je een heel geschikte kandidaat weet en ons daarover wil tippen of ons met hem/haar in contact wil brengen. Er zijn immers veel geschikte kandidaten die zich zelf niet melden, omdat zij het al zo druk hebben, hun eigen kwaliteiten niet onderkennen, een verkeerd beeld hebben van het werk, te bescheiden zijn of wat voor reden dan ook. Tip hen, of tip ons, en we leggen contact.