Mei 2013. Mijn appartement aan de Cabralstraat heeft groen uitzicht vanwege de twee volle iepenkronen bij mij voor de ramen. Er valt een brief van Stadsdeel West in de bus: Herinrichting Cabralstraat. Ik scan de brief. Bredere fietspaden, check. Bredere voetpaden, check. Overdwars parkeren = minder parkeerplaatsen, check. Meer ruimte voor groen, check. Achtkant brief, punt zestien onderaan: Kap iepen. Wat?

In de telefoon geklommen en advies gevraagd aan een vriend, politieke bondgenoot en boomdeskundige in een ander deel van het land. Daarna een mail gestuurd aan de wethouder openbare ruimte. Strekking van de mail: Iepen zijn in het verleden op de lijst van waardevolle bomen geplaatst. Dit betekent dat ze extra beschermd zijn tegen kap. Daarnaast is het beleid van het Stadsdeel om bij de herinrichting van de openbare ruimte zoveel als mogelijk uit te gaan van behoud van bestaande bomen. Vraag aan de wethouder: Geldt dat niet voor de Iepen in de Cabralstraat?

Juni 2013. Ik ben met een vriend, politieke bondgenoot en boomdeskundige, twee groenbeheerders uit Amsterdam en de projectleider Herinrichting in de Cabralstraat. Er wordt gekeken naar de wortelopdruk (ernstig) en de algehele staat van de bomen. Conclusie is dat met parallelle wortel- en kroonsnoei de bomen gered kunnen worden. Hoofd groenvoorziening Amsterdam maakt een nieuw voorstel voor de herinrichting Cabralstraat met behoud van de Iepen voor de wethouder.

Augustus 2013. Er valt weer een brief van het stadsdeel in de bus. Vanwege de beschermde status heeft het Stadsdeel besloten om de huidige bomen te laten staan. Er komen grotere vakken om de bomen heen om zo min mogelijk wortels te hoeven verwijderen. Kap Iepen is van de baan.

Juli 2014. Een jaar later, ik zit inmiddels namens GroenLinks in de Bestuurscommissie van Amsterdam West. De herinrichting van de Cabralstraat is in volle gang. Ik word op mijn werk gebeld door de Dagelijks Bestuurder openbare ruimte. Er is een trekproef gedaan met de bomen in de Cabralstraat. Daarbij worden bomen getest op bestendigheid tegen storm. Zes bomen in een storm zouden met meer dan windkracht acht niet doorstaan. Deze zes moeten daarom onmiddellijk worden gekapt vanwege gevaar voor omwonenden en passanten. Van de andere bomen wordt opnieuw bekeken of ze kunnen blijven staan.

De wethouder vreest mijn verzet…dat niet komt. Bomen kappen die een gevaar zijn voor mensen, daar gaat geen weldenkend mens zich tegen verzetten.

De dag erna worden de zes bomen gerooid en verhakseld, waarvan eentje die bij mij voor het raam stond. De helft van mijn groene uitzicht is weg.

November 2014. De overige Iepen zijn inmiddels ook gekapt. Om windkracht acht of meer te doorstaan moesten kronen en zijtakken zodanig worden gekapt dat er flinke boomwonden zouden zijn ontstaan. Iepen kunnen daar niet goed tegen, worden extra bevattelijk voor boomziektes of kwijnen gewoon weg.

Ik treur om het verlies van mijn groene uitzicht.

December 2014. Binnenkort worden er nieuwe bomen geplant in de Cabralstraat. Honingbomen. Ze hebben brede ronde kronen, een grijsgroene schors en bloeien in september en oktober met roomgele tot witte bloemen die bezocht worden door honingbijen.

Ik kijk naar ze uit!