Beeld je in: Een zonnige zaterdag begin april 2017. Gezellige muziek op straat, een paar multiculturele marktkraampjes met eten en drinken en een overweldigend aanbod van plantjes en potten. Aan een kleine tafel leren kinderen en een enkele volwassene hoe ze moeten stekken, aan een andere tafel wordt een workshop ‘moestuintjes’ gegeven door Kas Keerweer. Het is een gezellige drukte. In de net aangelegde geveltuintjes zijn buurtbewoners bezig om groene en bloeiende planten in de verse aarde te plaatsen. Ze hadden met hun straat de leukste motivatie om met hulp van GroenLinks de buurt te vergroenen. Ze wisten helemaal niet dat je dit bij de gemeente kon aanvragen, en daarom staan nu ook mensen van GroenLinks promotie te maken voor geveltuinen voor andere straten. Iedereen kan tot 1 mei 2017 een aanvraag indienen.

Deze geveltuinen zijn het resultaat van een ludieke actie een maand geleden (maart 2017), toen Groen Links een parkeerplaats in de drukbezochte Jan Evertsenstraat met grasmat en veel planten ingericht had. “Park(ing) Day 020” noemden ze het, en met flyers op bloemzaadpapier (het vergroenen kan gelijk beginnen!) nodigden ze iedereen uit om hun straat aan te melden voor een speciale geveltuinendag.

Waarom?: Groen in de stad is belangrijk. Niet alleen vanwege het onomstotelijke bewijs dat een groene omgeving goed is voor mensen en dieren, maar ook omdat het bittere noodzaak is. De mondiale klimaatverandering heeft als één van de vele schokkende effecten dat we meer en vaker hevige regenval zullen meemaken. Tijdens zo’n stortbui kan in de versteende omgeving van Amsterdam het regenwater maar moeilijk weg. Daarom zijn (gevel)tuinen zo belangrijk, en met deze actie wil GroenLinks meer mensen hiervan bewust maken. Door deze dag te organiseren slaan we drie vliegen in 1 klap: er komen meer geveltuinen, buurtbewoners leren elkaar beter kennen en lokale (groen)initiatieven kunnen zich presenteren.

Hoe?: Voor Park(ing) Day 020 vragen we een vergunning aan, en voor de voortijdige aanleg van geveltuinen in een nader te bepalen straat vragen we de gemeente om hulp. Op deze manier hopen we meer mensen bewust te maken van het nut van een groen Amsterdam!

 

Werkgroep GroenLinks: Marleen Elshof, Erica Pierik en Kees Jansen