Selma blogt over de Dag van de Mantelzorg

Donderdag 10 november was het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag werden ook de mantelzorgers in Amsterdam West in het zonnetje gezet. Dit jaar was er extra aandacht voor jonge mantelzorgers. GroenLinks raadslid Selma Janssen spreekt haar waardering uit.

Stel je eens voor, je bent 22 jaar, je volgt een opleiding sociaal pedagogische hulpverlening, je loopt stage en daarnaast verzorg je intensief je zusje. Het is het dagelijkse leven van Kaouter. Haar zusje Imane leidt aan een ernstige bloedziekte en heeft veel zorg nodig. Vanuit liefde voor haar zusje, staat Kaouter dag en nacht voor haar klaar. Kaouter zou hetzelfde doen voor haar moeder, vader of andere zusjes - zonder erover te twijfelen.

1 op de 4 jongeren groeit op met zorg. Deze jongeren vinden het heel normaal om voor hun chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende moeder, vader of ander familielid of vriend te zorgen. Mantelzorgers worden vaak gezien als vrijwilliger, maar er is een groot verschil. Als mantelzorger kies je er niet voor om te zorgen voor je chronische zieke zusje, het overkomt je.

Vrijwilligers kiezen er zelf voor om te zorgen en bepalen bovendien zelf hoeveel ze zorgen en tot wanneer. De mantelzorger staat soms wel 24 uur per dag voor een familielid klaar. Zij doen dit langdurig en zonder dat ze daar iets voor betaald krijgen. En dat is best wel heel bijzonder. De (jonge) mantelzorger verdient het daarom om in het zonnetje gezet te worden, niet alleen vandaag.

Lees hier meer over mantelzorg en hoe mantelzorgers ondersteund kunnen worden en hier over de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.