GroenLinks Amsterdam West wil dat kinderen in armoede meer ruimte krijgen om mee te praten over beleid dat henzelf aangaat. Eerder dit jaar namen we al samen met PvdA en SP het initiatief voor een Kindpakket. Het eerste concrete resultaat was een Kinderconferentie met/door kinderen uit de Kolenkit - een van de buurten met de hoogste armoedecijfers in Nederland. Onlangs ging Selma Janssen naar een landelijke Conferentie van de Kinderombudsman waar samen met kinderen die opgroeien in armoede werd gesproken over de verdere invulling van het kindpakket.
Begin dit jaar viel mijn oog op een bericht in de Volkskrant waarin de Kinderombudsman de noodklok luidde over kinderen die opgroeien in armoede. Naast kinderen betrekken bij beleid dat henzelf aangaat, adviseerde hij gemeenten ook om een Kindpakket samen te stellen. Een week later - net voor de zomervakantie - was het Kindpakket in West een feit. Zo snel kan de politiek soms gaan.
Direct na de zomer werd in West een Kinderconferentie georganiseerd met, door en voor kinderen uit de Kolenkit. Mijn collega Emel Can schreef daar een mooie blog over. Ikzelf was recentelijk bij een landelijke bijeenkomst van de Kinderombudsman. Deze bijeenkomst was onderdeel van het onderzoek hoe je kinderen het beste bij armoedebeleid kunt betrekken en wat de wensen tot nu toe zijn vanuit de kinderen voor de invulling van zo’n Kindpakket. Een aantal van de tussentijdse uitkomsten van gemeenten die aan de slag zijn gegaan met het kindpakket zijn soms hartverscheurend, dan wel hartverwarmend.
Hartverscheurend
Zo bleek uit een interview met kinderen uit minima-gezinnen dat voor hun ouders de eigen bijdrage voor de ziektekostenvergoeding te hoog is. Met als gevolg dat deze kinderen soms niet naar de dokter kunnen of dat er geen geld is voor medicijnen. Dit is natuurlijk een absolute “no go” in Nederland. Dat dacht de desbetreffende gemeente ook en daar mogen nu gezinnen met een inkomen tot 130% van het wettelijk minimumloon gebruik maken van de collectieve ziektekostenverzekering.
Hartverwarmend
In samenwerking met het bedrijfsleven wist Stichting Leergeld in Den Haag 1500 winterjassen te regelen voor kinderen uit minima-gezinnen. Zoiets zou ik ook graag in Amsterdam West gerealiseerd zien. Ik weet zeker dat er genoeg ondernemers en particulieren in Amsterdam West te vinden moeten zijn, die bereid zijn om deze kinderen een handje te helpen. En dat kan al zijn door 1 kind aan 1 winterjas te helpen.
De kinderen zijn tijdens de conferentie met genoeg waardevolle voorstellen gekomen, die we ook hier in West kunnen toepassen. Nog 1 dan: het verzorgen van ontbijt op school in samenwerking met voedselbank. Kortom, er valt nog veel te gebeuren zoals een manier vinden om de huidige voorzieningen onder de aandacht te brengen van ouders en hun kinderen, verbindingen zoeken met lokale partners om het kindpakket materieel te vullen en op zoek gaan naar een manier om kinderen consequent te blijven betrekken bij het beleid dat hen aangaat.
Daarom heeft GroenLinks samen met de SP en PvdA bij de Begroting van 2014 weer een voorstel in gediend. Dit keer om om het Kindpakket ook met materieel aan te vullen. Zodat kinderen die opgroeien in armoede, dezelfde kansen krijgen als alle andere kinderen.