Het bestuur van GroenLinks Amsterdam West is op zoek naar een penningmeester! Solliciteren kan tot en met 24 december 2022. De verkiezing voor penningmeester vindt plaats tijdens de eerste algemene ledenvergadering (alv) van 2023.

GroenLinks staat voor gelijkwaardigheid en streeft ernaar een diverse en inclusieve beweging te zijn. Jouw unieke perspectief is waardevol. We zijn benieuwd naar je persoonlijke motivatie, kwaliteiten en ervaring. Daarom moedigen wij iedereen aan die geïnteresseerd is om te solliciteren.

 

Wat doet het afdelingsbestuur?

Het bestuur is de drijvende kracht van de afdeling. Veel van het werk vindt plaats achter de schermen, maar is onmisbaar voor het functioneren van de afdeling en het verbreden van de partij. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van ledenvergaderingen en het beheer van de financiën. 

Daarnaast is het bestuur vaak het eerste contact voor nieuwe leden, sympathisanten en geïnteresseerden. Hen een warm welkom bieden binnen GroenLinks is een belangrijke taak. Dat kan bijvoorbeeld door het organiseren van interessante en gezellige activiteiten. 

Ook zorgt het bestuur voor de deelname van de afdeling aan verkiezingen. Voor GroenLinks Amsterdam-West gaat het dan om de verkiezingen van leden van de stadsdeelcommissie. Ook houdt het bestuur zich bezig met campagne-activiteiten en politiek personeelsbeleid (het scouten van toekomstige kandidaten en het ondersteunen van huidige politici).

Ten slotte houdt het bestuur zich bezig met het beleid van de afdeling (eventueel samengevat in een beleidsplan). Denk bijvoorbeeld aan diversiteits- en inclusiebeleid. Of beleid om leden beter aan de afdeling te binden.

 

Wat doet de penningmeester?

Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de geldzaken van de afdeling. Dat houdt in:

 • Je beheert de financiën van de afdeling. Dat houdt in dat je de afdelingsrekening beheert en de financiële administratie op orde hebt (inkomsten en uitgaven, vorderingen en schulden, bezittingen, etc.);
 • Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting voor het komende jaar en het financieel jaarverslag/jaarrekening over het voorbije jaar;
 • Je legt jaarlijks verantwoording af op de alv met de begroting en het financieel jaarverslag; 
 • Je doet de aanvraag voor de landelijke afdelingsbijdrage van GroenLinks en zorgt ervoor dat de afdeling goed omgaat met de financiële regelingen die GroenLinks kent, zoals de Bijdrageregeling, Afdrachtregeling en het Afdelingsfonds;
 • Je zorgt voor een goed gevuld campagnepotje, bijvoorbeeld door te sparen of een crowdfunding op te zetten;
 • Je zorgt ervoor dat alle financiële stukken goed bewaard blijven;
 • Je bent het aanspreekpunt voor leden die middelen nodig hebben om iets te organiseren;
 • Je bent het aanspreekpunt voor de kascommissie.

Daarnaast zijn er ook algemene bestuurstaken. Sommige taken gelden voor alle bestuursleden, zoals het bijwonen van de maandelijkse bestuursvergaderingen, aanwezigheid bij activiteiten en het deelnemen aan bestuurstrainingen. Andere taken pakken bestuursleden afwisselend op of worden onderling verdeeld, zoals het bijwonen van de fractievergaderingen van GroenLinks Amsterdam-West in de stadsdeelcommissie.

 

Wie zoeken we?

Een geschikte penningmeester beschikt over de volgende kwaliteiten:

 • Je vindt het leuk om je bezig te houden met geldzaken;
 • Kennis/ervaring met geldzaken, zoals begroten en boekhouden, is een pré;
 • Je hebt ideeën over hoe de afdeling haar geld doelmatig kan besteden;
 • Je bent verantwoordelijk, betrouwbaar en integer;
 • Je hebt tijd, energie en enthousiasme om de afdeling te versterken;
 • Je kan goed samenwerken en bent bereid om diverse taken op te pakken;
 • Je bent lid van GroenLinks.

 

Ook als je niet over al deze kwaliteiten beschikt, horen we graag van je. Wij geloven namelijk dat je al heel ver komt als je gemotiveerd bent en ervoor open staat om nieuwe dingen te leren! 

 

Solliciteren en verkiezing

Solliciteren kan tot en met 24 december 2022. Je kan solliciteren door jouw motivatie en relevante ervaringen/kwaliteiten te mailen naar amsterdamwest@groenlinks.nl

Het bestuur draagt geschikte kandidaten voor op de algemene ledenvergadering (alv). De verkiezing voor penningmeester vindt plaats tijdens de eerste alv van 2023.

Heb je nog vragen over deze functie, de procedure of wat anders? Stuur ons gerust een mailtje via amsterdamwest@groenlinks.nl