Het aantal mensen dat in Amsterdam de fiets gebruikt om zich te verplaatsen is de afgelopen jaren enorm toegenomen, zo blijkt uit het Meerjarenplan Fiets. En dat is goed nieuws: fietsen is snel én gezond! Met een half uur matig bewegen per dag, zoals woon-werkverkeer, voldoe je vrijwel onbewust al aan de ‘bewegingsnorm’. Alle reden om de fietser ruim baan te geven.
Helaas is de ruimte voor de fietser niet evenredig toegenomen met het aantal fietsers. Dit geldt ook in Stadsdeel West: het aantal fietspaden smaller dan twee meter is hoog en er zijn veel zeer drukke fietsroutes. Ondanks deze verbeterpunten is het aantal mensen dat de fiets als vervoermiddel ontdekt heeft enorm gestegen, chapeau voor de dappere fietser!
Fietsen moet flink aangemoedigd worden als snel en gezond vervoermiddel, niet ontmoedigd. Nu is het uiteraard niet eenvoudig om in een oude stadsdeel als Amsterdam West ‘extra’ ruimte te creëren voor de fietser. GroenLinks probeert dit echter wel, met traditionele oplossingen zoals het maken van bredere fietspaden en rode fietsstroken, het aanpakken van gevaarlijke kruispunten en het vervangen van schuinparkeren door langsparkeren, waardoor de fietser ook in woonwijken meer ruimte heeft.
Ik ben echter ook groot voorstander van nieuwe ideeën om de fietser een eigen, zeer prominente plek in de openbare ruimte te geven. Een goed voorbeeld hiervan is de Zaanstraat, die omgevormd is tot fietsstraat (de auto is te gast), maar ook het kruispunt Bilderijkstraat-De Clercqstraat, waar fietsers in één beweging veilig schuin over kunnen steken.
In deze voorbeelden is de openbare ruimte in West echt vanuit de fietser ingericht en is de fietser niet als laatste gebruiker toegevoegd. De dappere, gezonde fietser in Amsterdam verdient een prominente plek in de openbare ruimte!