Vorig jaar had Stadsdeel West nog een stadsdeelraad. GroenLinks begon het jaar met een fractie van 7 raadsleden, 2 dagelijks bestuurders, een fractiemedewerker en een aantal duoraadsleden, waar ik er één van was. We maakten ons op voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij GroenLinks een nieuwe partijleider naar voren schoof: Rutger Groot Wassink. Met de meest intensieve campagne ooit en de hulp van vele vrijwilligers heeft GroenLinks een mooie score behaald met 6 zetels.
En goed nieuws was er ook voor West, maar van eenzelfde zetelaantal was geen sprake. Stadsdelen zijn na de verkiezingen bestuurscommissies geworden. Naast een forse beperking in taken en bevoegdheden, betekent dat vooral een beperking in het aantal leden. Kende de stadsdeelraad 29 raadsleden, 4 dagelijks bestuurders en mocht elke partij 5 duoraadsleden aanstellen; de bestuurscommissie kent 15 Algemeen Bestuursleden. Dat is inclusief 3 dagelijks bestuurders. Daarnaast mag elke partij maximaal 1 buitengewoon commissielid aan zich binden.
Dat in verkiezingstijd elke stem telt, werd in West heel duidelijk. Een week lang verkeerde Bernadette in onzekerheid of ze wel of niet gekozen was. Direct na de verkiezingen hadden we namelijk 2 zetels. Groot was de verrassing toen bij de officiële bekendmaking van de uitslag bleek dat we 3 van de 15 zetels hadden. Alsof het zo had moeten zijn: toevallig had het bestuur die middag een borrel georganiseerd voor alle vrijwilligers die zoveel tijd in de campagne gestoken hadden. Het was een prachtige dag!
De euforie leek echter van korte duur toen bleek dat er onregelmatigheden waren aangetroffen bij een aantal stembureaus. Ik kon niet anders dan instemmen met een hertelling van die stembureaus. Hoewel het voor Bernadette zenuwslopend was, kunnen we nu wel oprecht zeggen: die zetel, die is voor GroenLinks!
Een paar dagen na de verkiezingen zaten Fenna en ik in MidWest om de tafel met Pieter en Gerolf van D66, de grootste partij na de verkiezingen. Zij lieten ons direct weten met GroenLinks en de PvdA een coalitie te willen vormen. Zelfs zo snel, dat ze nog niet eens wisten hoeveel zetels GroenLinks mee zou brengen in de coalitie. Dat gaf toch wel vertrouwen.
Na een korte doch intensieve onderhandelingsperiode lag er de startnotitie 'Meer ruimte voor West'. Een notitie waar we trots op zijn! Ik durf toch wel te zeggen dit de beste coalitie voor Amsterdam West is; sterker nog, het zou de beste coalitie voor Amsterdam zijn! Maar liefst 3 stadsdelen (Oost, centrum en West) hebben een zelfde coalitie. Wat was het toch mooi geweest als dat in de centrale stad ook gelukt was. Rutger hoopte dat - als er eenmaal een mooie hervormingsagenda met D66 zou liggen - D66 zou inzien dat deze het makkelijkst en het best gerealiseerd zou kunnen worden met de PvdA. Helaas, de afloop is bekend. Er is een coalitie gekomen van D66 met VVD en SP en GroenLinks zit met de PvdA en wat eenmansfracties in de oppositie.
Wij zijn zoals dat heet 'verlengd bestuur'. We maken geen eigen beleid meer, maar vertalen beleid van de centrale stad naar uitvoering. En ja, wij hebben nu eenmaal andere ambities dan de coalitie in de centrale stad, dus we zouden in bepaalde gevallen liever wel zelf beleid maken. De start van het nieuwe stadsdeelstelsel is wat mij betreft nog zeer voor verbetering vatbaar. De coalitie in de centrale stad is feitelijk pas na het zomerreces van start gegaan, toen wij al een tijdje bezig waren. Zuur was het om te horen dat – na gebiedsagenda's opgesteld te hebben in weinig tijd vanwege een strak opgelegde deadline - doodleuk gezegd werd dat deze wel moesten aansluiten bij het coalitieakkoord van de centrale stad. Dat terwijl dit bij het opstellen van de agenda's nog niet bekend was. Dat doet geen recht aan de bewoners van West.
Nog te vaak wordt ons advies gevraagd door wethouders van de centrale stad, maar is de reactietermijn te kort om de inhoud te bespreken met andere partijen in West. Laat staan met bewoners, wat volgens ons toch echt de bedoeling zou moeten zijn in onze nieuwe rol.
Het voelt soms of we als bestuurscommissie in een oppositierol ten opzichte van de centrale stad zijn beland. Geregeld zelfs als voltallige bestuurscommissie, dus inclusief SP en VVD die in de centrale stad in de coalitie zitten, en met de enige echte Piraat van Nederland. Maar desondanks gaat het werk gewoon door en zijn er onderwerpen waar wij ons als GroenLinks voor blijven inzetten. Zo heeft Bernadette zich hard gemaakt voor een menselijke leefsituatie voor vluchtelingen. Dorrit is de absolute kenner van het zorgdossier in Amsterdam West. Wat zij daarover zegt of schrijft, dat vindt gehoor bij oppositie, coalitiepartijen en de portefeuillehouder. Zelf heb ik mij ingezet voor het behoud van atelierpanden in Westerpark. En Fenna - wie had dat een jaar geleden gedacht - zet zich met hart en ziel in om de openbare ruimte van West te ontdoen van geparkeerd blik om zo ruimte te maken voor groen, voetgangers en fietsers. Ik hoop dan ook dat 2015 een nieuwe kans wordt voor de bestuurscommissies. De fractie van GroenLinks is er klaar voor!
Maar we kunnen uiteraard jullie hulp zeer goed gebruiken. Je kunt ons voeden met informatie uit je buurt, want als kleine fractie lukt het ons gewoon niet om alle buurten in West te monitoren. Of je kunt een stuk schrijven voor op de website. Maar vooral geloof ik dat we elkaar de komende tijd nog geregeld gaan zien op straat, warm aangekleed, want er komen weer verkiezingen aan! De lijst was reeds vastgesteld, recentelijk is daar de website www.glnh.nl met het programma bijgekomen. En bij verkiezingen is alle hulp welkom, want zoals we inmiddels weten: elke stem telt!