Onlangs heeft het college in de centrale stad besloten om niet akkoord te gaan met het zogenaamde ondernemingsmodel wijkonderneming voor MidWest. Hiermee dreigt een eind te komen aan een mooi initiatief, een sociale wijkonderneming die uniek is in Nederland. De fractie van GroenLinks vindt dat op z’n zachtst gezegd geen goed idee.

De hele fractie kent de Mercatorbuurt, waar MidWest gevestigd is, heel goed. Fenna is zelfs om de hoek van MidWest opgegroeid en Bernadette, Dorrit en ik wonen nu om de hoek. Wij zijn buurtbewoners in een buurt met een flinke geschiedenis. Toen ik er ruim 10 jaar geleden een huis kocht, reageerde niet iedereen heel enthousiast. Een absoluut dieptepunt vormde de moord op Fred Hunt, hardwerkende juwelier, vlak voor zijn pensioen. Een zinloos slachtoffer van een overval. Dat raakte niet alleen de buurt, dat raakte de stad. De burgemeester en gemeenteraadsleden kwamen naar de Jan Eef.

Maar vlak daarna kwam de grandioze wederopstanding van de buurt, met de start van Geef om de Jan Eef als directe aanleiding op de dood van Fred Hunt. Bewoners wilden trots zijn op hun buurt en waren negatieve berichtgeving en nare incidenten zat. Die bewoners hebben er voor gezorgd dat de buurt nu upcoming is. En diezelfde groep enthousiaste mensen hebben daarna een leegstaand pand uit de buurt getransformeerd tot een bruisende plek. Waar mensen aan het werk geholpen zijn. Waar ondernemers zitten en waar buurtbewoners samen komen. Een community. De plek waar de coalitie van D66, PvdA en GroenLinks van West van start gegaan is!

West liep en loopt graag voorop. We willen bewoners de ruimte geven en we willen een ondernemend stadsdeel zijn. Dit alles komt samen in MidWest: een zogenaamde sociale onderneming, waarbij commerciële inkomsten uit verhuur gebruikt worden om maatschappelijke projecten uit te voeren. Uiteraard wordt in overleg met de gemeente bekeken wat nodig is in de buurt, maar verder trekt de overheid zich hier terug; er komt geen subsidie meer aan te pas, de buurt is aan zet. Dit wordt nog versterkt door de komende Freezone in de Jan Evertsenstraat, ook al zo’n vooruitstrevend experiment.

Dit was onderdeel van een pilot: Vertrouwen in de stad. Dit college besluit nu de pilot niet voort te zetten. Dat is een politieke keuze die wij niet zouden maken, maar wat GroenLinks echt niet begrijpt is waarom de stekker er nu vlak voor het afronden van de pilot uitgetrokken moet worden. Er zijn verwachtingen gewekt, die worden nu niet nagekomen. Door nog even de laatste stap te zetten, zou de pilot volledig afgerond kunnen worden. Dat past bij een betrouwbare overheid. De kans is groot dat - als dit besluit gehandhaafd blijft - dit het einde voor MidWest betekent zoals wij dat kennen en zijn gaan waarderen.

Laat dat niet gebeuren, want dan is de buurt terug bij af! De fractie van GroenLinks ondersteunt daarom de actie die gestart is om MidWest te behouden.

Doe ook mee! Teken de petitie.