Op dinsdag 23 november gaven de verschillende fracties in de stadsdeelraad hun visie op de begroting voor 2011. Lees hier de bijdrage van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink.
Voorzitter, geachte leden van de raad en Dagelijks Bestuur, beste bezoekers,
Dit is het eerste moment waarop we met elkaar - zoals dat zo fraai heet - de staat van de stad bespreken. Dit is het moment om terug te kijken naar dat wat achter ons ligt en vooruit te blikken naar dat hetgeen komen gaat. Regelmatig wordt mij – en u zult dat herkennen - gevraagd hoe het in West gaat. Op een dergelijk moment wordt ik natuurlijk niet als bewoner aangesproken maar als volksvertegenwoordiger. Achter deze vraag liggen dan aannames over bijvoorbeeld fusieperikelen en burgermeesters besluiten. Maar als burger en politicus stel ik dat het goed gaat, gezien de omstandigheden.
Voorzitter, u zult begrijpen dat ik met grote tevredenheid terugkijk op de verkiezingen. De bewoners van West hebben onomwonden gekozen voor een centrum-links, of misschien wel beter gezegd links-liberale raad. Maar liefst 24 van de 29 zetels worden door linkse en liberale partijen bezet. Het lag dan ook voor de hand dat de coalitie die kleur zou krijgen en dat de grootste winnaar daarin werd opgenomen.
Natuurlijk, de fusie van de vier voormalige stadsdelen tot West heeft veel voeten in aarde gehad. Het heeft er voor gezorgd dat de dienstverlening minder soepel verliep dan wij allen hadden gehoopt. U begrijpt dat ik daar Dienst Antwoord ook verantwoordelijk voor houdt. De grootste opgave ligt er wat betreft GroenLinks dan ook in om de dienstverlening zo snel mogelijk op orde te krijgen voor zo ver dat nog niet is gelukt. Want daarop worden wij als bestuur afgerekend door de burger.
De burger heeft natuurlijk niets te maken met de organisatorische perikelen die voortkomen uit de fusie. De burger verwacht efficiënt geholpen te worden. Daarnaast verwacht de burger gehoord te worden. En de burger mag dat ook van ons verwachten. Voor GroenLinks blijft het van groot belang de burgers bij het stadsdeelbeleid te betrekken. U kunt van ons volgend jaar dan ook initiatieven verwachten om de burgerparticipatie verder te versterken.
Dan nu een paar woorden over de begroting voor 2011. Tot ontevredenheid van GroenLinks en met ons de rest van de raad moeten wij concluderen dat het voorliggende stuk een echte afweging van middelen onmogelijk maakt. Uitgewerkt beleid op zo ongeveer alle terreinen ontbreekt. Wij vragen het DB toch om goed na te denken over zinnige indicatoren, en niet slechts indicatoren an sich. Meten om het meten heeft immers weinig zin. Op dat gebied is nog een slag te maken. Tijdens de meningsvormende behandeling zijn over de begroting harde noten gekraakt. Ik ga dat nu niet overdoen behalve dat ik duidelijk gezegd wil hebben: dit nooit meer. Om dat te bewerkstelligen zullen wij een motie indienen.
Als vers fusiestadsdeel bevinden wij ons op dit moment in zwaar weer. Nog altijd is de organisatie verzwakt door de fusie. We hebben te maken met enorme bezuinigingen. En een stadsdeel vijandig kabinet lijkt af te koersen op afschaffing van deze bestuurslaag. Gerolf Bouwmeester van D66 in de centrale stad had onlangs een mooi verhaal over Stadhouder Marcus Rutte I, Bisschop Maximus Verhagen en de condottiere Geert de Wilde die de Amsterdamse republiek bedreigen met hun onzalige plannen. Daar komt voor ons dan groot inquisiteur Donner bij. Hij is het die de macht van de stadsdelen breken wil. Maar ik moet u zeggen dat ik er niet erg van onder de indruk ben. Ik geloof in de stadsdelen. Ik weet dat deze effectiever en kostenbesparender zijn dan een volstrekt gecentraliseerd bestuur. Ik geloof dan ook niet dat ze snel zullen verdwijnen. Ik voorspel dat dit verderfelijke kabinet eerder gevallen is dan dat wij ontbonden zijn.
Dan nu toch wat meer politieke inhoud. Het grootste debat dat wij hier hebben gevoerd ging over veiligheid. Ja, er is criminaliteit in West. Ja, wij hebben te maken met flinke incidenten. Ja, het is schokkend en verschrikkelijk dat daar slachtoffers bij vallen, daar denken wij allen hetzelfde over. Het verschil zit ’m in de oplossingen.
Wij constateren dat het beleid dat tot nu toe gevoerd werd helpt. De cijfers tonen dat onomstotelijk aan. Maar ook wij zijn altijd bereid geweest na te denken over een andere aanpak. Principiële argumenten zijn nooit doorslaggevend geweest. Voor de fractie van GroenLinks blijft het ongemakkelijk dat nu zo licht zulke bijzonder zware middelen worden ingezet. We moeten nu geen emmer aan repressieve maatregelen over ons stadsdeel leeggieten, maar gerichte oplossingen zoeken op basis van heldere analyses. Wij hebben hier, in dit huis, onvoldoende kunnen discussiëren over de analyse van het probleem en de daar bij behorende oplossingen.
En dat is jammer. Ook wij wilden een verstevigde aanpak. Meer (zichtbaar) blauw op straat, het hinderlijk volgen van criminele jongeren, of het intensiveren van de gezinsaanpak, en ga zo maar door. Zo lang de inzet maar gericht en effectief is. Dat moet de basis zijn.
Sheriff van der Laan heeft voor ons besloten. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de burgemeester ook een ander belang had met zijn zware woorden en middelen. Evenals de VVD meerdere belangen nastreeft met de toon die zij aanslaat in het veiligheidsdebat. Doe niet alsof West een no-goarea is. Hou toch op met je straatterreur en terroristen. Ik snap de politiek strategische overweging die daar aan ten grondslag ligt, maar deze handel in angst waar u zich mee inlaat doet 99% van ons stadsdeel tekort. En ik wil me daar met kracht tegen verzetten.
Dan nu toch even terug naar de begroting en 2011. De fractie van GroenLinks is de mening toegedaan dat de ombuigingen in intensiveringen goed aansluiten bij hetgeen we in het programma-akkoord hebben afgesproken. Wij zien onze ambities er dan ook goed in terug. Dit pakket maakt het stadsdeel duurzamer, socialer en meer divers. En die begrippen zijn onze toetssteen.
Wij willen een omslag in het denken over autogebruik en parkeren. Het blik moet van de straat om onze stad leefbaar te houden. Wij streven naar een andere aanpak in het welzijnswerk waarin zelfredzaamheid, en outreachend werken veel belangrijker moet worden. Wij vinden het erg belangrijk dat de buurtbewoners invloed hebben op hun eigen leefomgeving. Buurtbudgetten zijn daarvoor een goede impuls en het is goed om te zien dat hiervoor geld is vrijgemaakt. Al moeten we waarschijnlijk nog eens met elkaar debatteren om criteria op te stellen om correcte besteding te borgen - daar kom ik nog op terug.
Maar er zijn ook andere voorbeelden. GroenLinks is blij met het realiseren van postzegelparkjes, de groene route door West, en andere belangrijke keuzes in de openbare ruimte. Zo kunnen we van een stenig stadsdeel naar een groen stadsdeel. GroenLinks is blij om te zien dat er wordt ingezet op plaatsingsbeleid op scholen, de voorschool en de brede school. Dat draagt bij aan het tegengaan van segregatie.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. We staan voor grote opgaven, vooral waar het gaat om de grote projecten. De ontwikkeling van de Kolenkitbuurt is van groot belang, en moet zoveel mogelijk doorgang vinden. De Hallen moet, na langslepende jarenlange vertraging, een duidelijke bestemming krijgen. Het Food Center moet verder, evenals de Houthavens. En tegelijk staat alles onder druk. ‘Never waste a good crisis’ is een citaat dat de laatste tijd weer regelmatig te beluisteren is.
En zo is het ook. Het is aan het DB om de bedreigingen die op ons pad liggen aan te grijpen om verandering te bewerkstelligen. Dat zal niet makkelijk zijn en dat zal soms pijn doen. Maar dat is noodzakelijk, omdat het uiteindelijk beter is voor het stadsdeel en beter voor de bewoners. Toch willen wij nog wel wat accenten voor 2011 aangeven. En daarmee kom ik vanzelf op onze moties.
In de verkiezingscampagne lanceerde GroenLinks een groen banenplan dat beoogde door middel van 'social return' banen te creëren voor jongeren in ons stadsdeel die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Het gerucht gaat dat het DB hier al vrij ver mee is. Als dat klopt misstaat een felicitatie niet: aan het DB, een beetje aan onszelf maar vooral aan de jongeren. GroenLinks is trots dat het idee van een Groen Banenplan werkt en winst voor onze jongeren oplevert. Want in ons stadsdeel wonen er genoeg die geen goede positie op de arbeidsmarkt hebben. Graag horen we van het DB hoe het er precies voor staat. En wij verzoeken het DB dan ook vooral door te gaan op de ingeslagen weg.
West is de meest creatieve en ondernemende hotspot van Amsterdam. Juist kunst, cultuur en de bruisende creativiteit maken het stadsdeel zo bijzonder. Van festivals, exposities en concerten in het Westerpark, tot de multiculturele programmering in Podium Mozaïek tot de indrukwekkende architectuur van de Amsterdamse School in de Baarsjes en de Spaarndammerbuurt. GroenLinks wil het DB vragen heldere en realistische beleidskeuzes te formuleren en de sector te stimuleren en ondersteunen in de uitvoering hiervan. Daarbij kun je niet alles vragen en weinig bieden: een professioneel en verantwoordelijk beleid van het stadsdeel is de start van een een professionele en verantwoordelijke kunst- en cultuursector. Als dat een linkse hobby is - prima. Wij hechten daar aan.
Voor GroenLinks zijn vrijwilligers en mantelzorgers van zeer grote waarde voor de leefbaarheid van ons stadsdeel. Wij vinden dan ook dat het stadsdeel randvoorwaarden dient te creëren waarin vrijwilligers(organisaties) optimaal kunnen functioneren. Dan denken wij bijvoorbeeld aan het faciliteren van een digitaal loket/interactieve website waar vrijwilligers/mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten en informatie kunnen uitwisselen.
Voorzitter, ik rond af. Dit brengt mij tot de volgende moties:
- een kaderstellende motie over de begroting van 2012
- een motie over vrijwilligers
- twee moties over onderwijs
- twee moties over sport
- twee motie over cultuur
- motie over criteria voor de buurtbudgetten
- motie over veiligheid rond winkelgebieden
- een motie over het verduurzamen van het stadsdeelkantoor
- een motie over het merk West
- een motie over de instelling van een ondernemersloket
Voorzitter, ik betrap mij zelf en ook anderen in dit huis op, laten we het ‘stadsdeelisme’ of revisionisme noemen. Het is de neiging om telkens terug te verlangen naar hoe het in het stadsdeel van herkomst was, en vervolgs te verzuchten dat dat beter functioneerde. Mijn voornemen en wens voor het komend jaar is de definitief verdwijnen van het revisionisme. Wij zijn nu allen westerlingen en ik hoop dat we vanuit die gedachte, in grote gezamenlijkheid kunnen werken aan een duurzaam, sociaal en divers stadsdeel. Aan ons zal het niet liggen
Dank u wel.