Minister Schultz van Haegen stelt voor om de maximum snelheid op de Ring A10 rond Amsterdam te verhogen. Portefeuillehouder Dirk de Jager vindt dit een slecht plan met onaanvaardbare gevolgen voor milieu, verkeer en de direct omwonenden. Stadsdeel West stuurde 29 november het volgende persbericht.

Persbericht Stadsdeel Amsterdam West

Op de A10 West is de maximum snelheid op dit moment 80 km/u, dat zou binnen het voorstel van minister Schultz van Haegen 100 km/u worden. Automobilisten mogen sinds november 2005 op het westelijk deel van de A10 maximaal 80 kilometer per uur rijden. Dit heeft geleid tot een betere doorstroming van het verkeer. Ook is de concentratie fijnstof in de lucht afgenomen. De bewoners van de Kolenkitbuurt in Stadsdeel West hebben ondanks de snelheidsverlaging nu al veel overlast van de A10 West die door de buurt heen gaat. Enkele duizenden bewoners wonen binnen een straal van 300 meter van de A10 West.

Dirk de Jager: ‘Minister Schultz van Haegen laat met haar plannen de bewoners van de Kolenkitbuurt letterlijk stikken. Er wordt niet voor niets 80 gereden op dit deel van de A10. Uit metingen blijkt dat de concentraties fijnstof na verlaging van 100 tot 80 km/u daalden met 7%, dieselroet met 15%. Hoognodig, want er wonen duizenden mensen binnen een straal van 300 meter van de A10 die nu al hun ramen niet open kunnen zetten. Zij krijgen nu te maken met nog hogere fijnstofconcentraties en nog meer geluidsoverlast.’

Dirk de Jager ziet niet welke voordelen behaald worden met de verhoging van de snelheid op de A10 West. ‘Het verhogen van de snelheid levert amper tijdwinst op, het gaat om een stuk weg van een paar kilometer. Ik verwacht geen betere doorstroming op de A10, een weg met veel afslagen waar tijdens de spits al snel files ontstaan.

Minister Schultz van Haegen beweert ook dat de snelheid omhoog kan omdat auto’s tegenwoordig schoner zijn. Klopt, maar er rijden ook aanzienlijk meer auto’s op de weg dan tien of twintig jaar geleden. Het effect van schonere auto’s wordt teniet gedaan door de toename van het verkeer. In Amsterdam zijn we hard aan het werk en investeren we vele miljoenen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zodat we in 2015 aan Europese normen kunnen voldoen. Als wij niet aan deze normen voldoen riskeren wij uiteindelijk bijvoorbeeld uitstel of zelfs afstel van bouwprojecten.

Het kan niet zo zijn dat mensen die in de buurt van de A10 wonen op deze manier zo zwaar benadeeld worden. Ik zal alles doen wat binnen mijn macht ligt om te voorkomen dat de succesvolle snelheidsverlaging op dit deel van de A10 niet doorgaat.’

Meer informatie? Lees ook dit artikel in Parool "Kolenkitbuurt wil 100 km niet" en het artikel van Tweede Kamerlid Ineke van Gent "Verhoging maximum snelheden onverantwoord".