Op dinsdag 6 december sprak fractievoorzitter Sven Meeder in de deelraad van Amsterdam West over de voorstellen naar aanleiding van de Begroting 2012. Lees hier meer over de plannen van GroenLinks voor het stadsdeel.
Financiële beschouwingen
Voorzitter, leden van de raad en Dagelijks bestuur, geachte aanwezigen,
Het stof van een aantal weken beraad is nu opgetrokken en daar staat nog steeds stevig overeind de begroting 2012 van stadsdeel West. Een stuk waarin, - ik zeg het nog maar eens - èn de bezuinigingen worden gerealiseerd en het ambitieuze programakkoord wordt uitgevoerd.
Natuurlijk is er ruimte voor verbeteringen en andere keuzes, en wij zullen er vanavond in onze moties en amendementen enkele aandragen, maar daarmee wordt deze begroting een solide basis voor de nabije en verdere toekomst.
Ik zal in deze termijn kort iets zeggen over de bijdragen van onze collega fracties, en een aantal voorstellen van GroenLinks toelichten.
De motie met het langste bijlage is natuurlijk de zogenaamde tegenbegroting van de VVD. Daar is vast veel tijd in gaan zitten, maar ik ben toch bang dat dit stuk tekst de VVD meer last heeft bezorgd dan nut. We hebben in de sessies een VVD gehoord die weinig van de punten uit de dogmatische, opruiende moties naar voren bracht en ook de noodzaak van de keuzes in deze begroting niet wist uit te leggen. Dat viel ons best wel tegen.
Dat betekent niet dat die tegenbegroting zonder nut is. Zo krijgen we een mooi inkijkje in het nieuwe parkeertoekomst van de VVD. Zo kunnen zij voor 4,5 ton 4000 ondergrondse parkeerplekken bouwen. Normaal kost één plek zo’n 40.000 euro, daar krijg je dan 12,5 vierkante meter voor. Voor 4,5 ton kan je wel 4000 parkeerplaatsen creëren, maar niet voor heel grote auto’s. Hoe groot, vraagt U zich af?
De kracht van West zit in onze wijken, onze buurten, onze bewoners. De buurtgerichte aanpak, met de bewonersinitiatieven en de buurtbudgetten geven onze bewoners de instrumenten om zelf te werken aan de verbetering van hun buurten en de sociale samenhang te versterken. Als je dan, zoals de VVD doet, het geld hiervoor weghaalt en investeert in uniformen en surveilleren, dan ben je aan de voorkant iets aan het aan het repareren wat je aan de achterkant twee keer zo hard aan het slopen bent. En dan sta je voor een heel andere samenleving dan wij.
Moties die geld weghalen van de buurtgerichte aanpak gaan wij in elk geval niet steunen.
De economische crisis zal het voor een deel van onze bewoners moeilijk maken: moeilijker om een baan of een stage te krijgen, moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. We willen de bewoners met een minimum inkomen, jongeren en vrouwelijke ondernemers ondersteunen. Daar liggen voorstellen voor.
Het wordt ook zeker moeilijk voor de inburgeraars met een taalachterstand. Het helpen opheffen van die taalbarrière opent deuren naar maatschappelijke participatie en werk. Dit is de kortste weg om deze groep mensen echt te helpen en het waard om extra in te investeren.
Ons stadsdeel wordt de meest creatieve hotspot van Amsterdam, en toch is er maar één voorstel ingediend op het gebied van kunst en cultuur. En die is van ons. Hiermee willen we het mogelijk maken dat kunstenaars ad-hoc kleine bedragen kunnen aanvragen voor experimentele kunst, zonder een aanvraagtermijn van 3 maanden. Dit soort kleine initiatieven kunnen de kunstenaar en creatievelingen duurzaam aan ons stadsdeel binden.
Crisis of niet, de winkel blijft draaien en het stadsdeel blijft open en het moet er gewoon goed uit blijven zien. De bloembakken aan de bruggen zijn heel belangrijk in het verfraaien van ons stadsdeel, net als het weghalen van weesfietsen en fietswrakken. Met ons amendement maken we ernst met het opruimen van weesfietsen en fietswrakken die in de weg staan en daarmee wel 4000 fietsparkeerplekken méér beschikbaar te maken. Dit is een grote stap voorwaarts, en nog steeds een heleboel goedkoper dan die kleine ondergrondse autoparkeerplekken van de VVD.
Ook de voorstellen die als doel hebben het verbeteren van de openbare ruimte kunnen onze steun verwachten, zoals de zogenaamde “rafels van de stad”, de Admiralengracht. Gezamenlijk zetten we in op een nog mooiere en duurzame inrichting van het Karel Doormanplein.
We hadden een motie aangekondigd over het veiligheidsgevoel in buurten. Je veilig voelen is een belangrijke basis voor de samenhang en het leefklimaat van de buurt. Maar deze subjectieve veiligheid volgt niet altijd de steeds beter wordende cijfers van de objectieve veiligheid. En dus moeten we in ons veiligheidsbeleid ook specifiek aandacht besteden aan het verbeteren van het veiligheidsgevoel, en dat niet beschouwen als afgeleide, als bijproduct van de maatregelen die we nemen om de objectieve veiligheid te verbeteren.
Geen handel in angst, maar een handel in kracht.
Met de voorgestelde inzet hierop in de motie die we samen met PvdA en VVD indienen, hopen we dat ook deze benadering nu alle aandacht krijgt in ons beleid.
En tenslotte, hoezeer we ook bezig zijn met de uitdagingen van de korte termijn, het belangrijkste probleem van de toekomst zal ons klimaat zijn en de verwoestende invloed die onze huidige energieconsumptie heeft op onze leefwereld en die van onze kinderen. We moeten blijven werken aan een duurzamer gebruik van de wereld. Ook in West. Alle beetjes helpen. GroenLinks stelt voor dat hier extra inzet van het stadsdeel voor komt; een “klimaatmarinier”, die bewoners en ondernemers van West actief helpt bij het duurzamer maken van hun woningen en het opwekken van eigen energie. Of daar een aandeel in nemen. Zo’n aanjager is echt nodig, want het probleem is urgent.
Zo wordt een goede begroting nog sterker, en nog meer toekomst-proof. Op naar een sociaal, eigenzinnig en groen 2012.