We zijn er wereldberoemd door, maar onze relatie ermee is steeds moeizamer: de coffeeshop. Begin maart verliep de inschrijftermijn van het experiment "verplaatsen coffeeshops", waarbij vijf coffeeshops kunnen verhuizen naar een andere buurt. Fractievoorzitter Sven Meeder blogt over onze ingewikkelde relatie met softdrugs.
GroenLinks is blij met dit experiment, al is het met maar vijf mogelijke deelnemers wel beperkter dan we zouden willen. De meeste overlast van coffeeshops komt door verkeer en het feit dat zo'n beetje heel West en Nieuw-West (260.000 inwoners!) zijn wiet in voormailg stadsdeel De Baarsjes komt halen. Dat zorgt voor onrust en overlast. Mensen die bij henzelf om de hoek een joint kunnen halen zorgen daar doorgaans niet voor. Net zomin als café's per definitie voor overlast zorgen.
Het experiment is wel rijkelijk laat. Maar het zou een voorbode kunnen zijn voor een minder overspannen relatie tussen overheid en coffeeshops. Jarenlang is het bijzonder moeilijk of zelfs onmogelijk geweest voor ondernemers om zich in een horeca-pand naar keuze te vestigen. Bovendien waren die beperkingen niet overal hetzelfde. Zo zijn er in het voormalige stadsdeel De Baarsjes (ongeveer 35.000 inwoners) zo’n 15 coffeeshops, terwijl er in heel Nieuw-West maar 1 was.
Nieuw-West (en haar voorlopers) wilde geen nieuwe coffeeshops op haar grondgebied. Daarmee dacht men eventuele overlast te voorkomen. Maar in realiteit werd die overlast versterkt over de schutting (of over de A10) gegooid. In De Baarsjes zorgde dat vooral voor veel en intensief auto- en scooterverkeer van coffeeshop klanten, met alle gevolgen van dien voor verkeersveiligheid, geluidsoverlast, dubbel geparkeerde auto’s etc.
De GroenLinks fractie van het voormalige stadsdeel De Baarsjes heeft altijd gepleit voor een betere spreiding van coffeeshops over de stad, maar dit liep altijd stuk op de houding van omliggende stadsdelen. Het is goed dat hier nu verandering in lijkt te komen. De duurzame oplossing van coffeeshop-gerelateerd overlast is het legaliseren van softdrugs. Daarmee wordt de hele branche transparanter.
We moeten onze ogen niet sluiten voor de gevaren van softdrugs (net zo min als de gevaren van alcohol), maar de schimmige constructie die nu bestaat is nog veel schadelijker. De harde en onrealistische woorden uit Den Haag helpen niet mee. Net als tulpen en de Westertoren, horen softdrugs bij Amsterdam. Het wordt tijd dat we daar op een nuchtere manier mee omgaan.
Meer weten over de spreiding van coffeeshops en het expriment verplaatsen coffeeshops? Lees hier de blog van Marieke van Doorninck (fractievoorzitter GroenLinks Amsterdam) uit 2010. En lees hier meer over het experiment met verplaatsen coffeehops.
Lees hier ook "Vragenvuur: wietpas doorn in het oog gemeenteraad"