Regelmatig bloggen fractieleden van GroenLinks Amsterdam West over hun persoonlijke en politieke ervaringen in Amsterdam West. Deze keer blogt Bram Gerrits over de toekomst van het Westergasfabriekterrein: van vervuild negentiende-eeuws fabrieksterrein naar duurzaam en bruisend Westerpark.

 

Als mij gevraagd wordt waarom we in Amsterdam nou eigenlijk stadsdelen zouden moeten hebben, gebruik ik graag de Westergasfabriek als voorbeeld.

Begin negentiger jaren lag er achter het Westerpark een vervuild negentiende-eeuws fabriekterrein. Het toen net nieuwe stadsdeel Westerpark ontwikkelde een plan voor een cultuurpark: een plek voor creatieve bedrijfjes, horeca en culturele publiektrekkers.

Inmiddels is dat plan bijna helemaal uitgevoerd en ligt er een bruisend en internationaal vermaard park. En dus is het tijd voor een nieuwe toekomstvisie voor de Westergasfabriek. Die ligt er nu. Voor een groot deel gaat dat over het verbeteren van de dingen die we al doen.

Maar er is nu een belangrijke nieuwe ambitie voor het park geformuleerd: duurzaamheid. De Westergasfabriek wordt klimaatneutraal met energiezuinige technologie en duurzame warmtebronnen. Voor de gebouwen en de openbare ruimte gaat gewerkt worden met duurzame materialen. En tot slot wordt er gekeken naar elektrisch vervoer over het terrein.

Kortom, iets om trots op te zijn. Zeker als je bedenkt dat in de Westergasfabriek de afgelopen twintig jaar bijna onafgebroken onder verantwoordelijkheid van een coalitie van GroenLinks en PvdA viel. Een mooi bewijs van wat een stadsdeel kan. Ook als het stadsdeel er over twee jaar niet meer zou zijn.