Kringloopbedrijven gaan vergoed worden voor kosten die zij stadsdelen besparen op afvalinzameling en afvalverwerking. GroenLinks heeft in de stadsdelen Centrum, Zuid, Noord en West met succes voorstellen ingediend om de kringloopbedrijven te vergoeden voor hun inspanningen. Kringloopwinkels dragen bij aan het hergebruik van o.a. meubels en kleding. Een groot deel van deze spullen eindigen nu niet op de vuilstort, maar krijgen een tweede leven. In stadsdeel Oost wordt het GroenLinks voorstel op 3 juli besproken in de deelraad.

Selma Janssen (raadslid GroenLinks Amsterdam West): “De activiteiten van kringloopbedrijven bieden grote voordelen aan de stadsdelen. De kringloopbedrijven besparen het stadsdeel geld door het verkopen van spullen die anders op de vuilstort beland waren. Hier staat geen wezenlijke vergoeding of tegenprestatie van de kant van het stadsdeel tegenover. Daar mag best iets aan veranderen. Bijvoorbeeld door de kosten voor de afvalstoffenheffing te laten wegvallen, kunnen we de druk op de kringloopbedrijven verminderen.”

De eerste kringloopbedrijven zijn rond de recessie in de jaren tachtig opgericht om mensen met een kleiner inkomen de kans te bieden om tegen lage prijzen meubels en kleding te kopen. Daarnaast biedt de kringloopwinkel een werkplek aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een psychiatrisch verleden of een lichte verstandelijke beperking. Door de recycling van materialen draagt de kringloopwinkel bij aan een beter milieu. Er wordt minder afval geproduceerd en hoeft er minder afval verbrand te worden. GroenLinks vindt dat de kringloopbedrijven beloond moeten worden voor deze activiteiten.

Lees ook het Parool artikel "Kringloopbedrijven moeten tegemoetkoming krijgen".