De samenleving is volop in beweging: gemeenten worden verantwoordelijk voor grote delen van de zorg, maar krijgen daar minder geld voor. Hierdoor kunnen minder mensen er gebruik van maken. Kunnen in de directe leefwereld van burgers passende oplossingen gevonden worden voor zorg aan kwetsbare burgers? Hoe kunnen we stimuleren dat meer burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven mee zorgdragen in onze samenleving, en zorgen dat er nog meer van dit soort initiatieven ontstaan? GroenLinks Amsterdam West ging met geïnteresseerden in en rond de partij in gesprek.

Op donderdag 11 december werd de door GroenLinks Amsterdam West georganiseerde inspiratiebijeenkomst over het delen van kansen en zorgen gehouden voor de inwoners van Amsterdam West. Het was een groot succes en het resultaat wordt meegenomen door de aanwezige leden van de bestuurscommissie Amsterdam West, Yvette Hofman (fractievoorzitter) en Dorrit de Jong (buitengewoon commissielid).

De avond werd ingeleid met een aantal praktijkvoorbeelden die al ondersteuning bieden aan kwetsbare burgers: ouderen, mensen met een licht verstandelijke en/of psychiatrische beperking. De onderstaande sprekers vertelden wat faal- en succesfactoren zijn, wat zij nodig hebben en wat juist niet.

  • Kerk&Buurt, een bewonersinitatief uit Westerpark voor maaltijdenopvang voor dak- en thuislozen. Spreker: voorzitter Hokon Hansen

  • Buurtboerderij Ons Genoegen, een bewonersinitiatief in samenwerking met professionals in Westerpark. Spreker: bestuurslid Dirk Willem Postma.

  • SWINK webservices, een maatschappelijke onderneming. Spreker: directeur Paul Malschaert

De belangrijkste lessen die hieruit getrokken zijn:

  • Creëer ruimte voor initiatief.

  • Pas op met overvragen: de initiatieven geven aan dat de capaciteit voor nu voldoende is, maar niet voor het dubbel aantal mensen.

  • Elk initiatief is anders: geen blauwdrukken.

  • Practice what you preach: als stadsdeel kun je met de inkoop en inhuur veel betekenen voor dit soort organisaties en ondernemingen.

Wat betekent dit voor Groenlinks West?

Voor GroenLinks is zelfregie een belangrijk uitgangspunt. Mensen moeten zelf kunnen bepalen hoe hun leven is ingericht. Dit in nauwe samenhang met anderen, dicht bij de eigen leefsfeer, zodat je op iemand kunt terugvallen als het even tegenzit.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat betekent een andere manier van denken bij burgers en een andere manier van werken door de professional. Veel meer maatwerk en kleinschaliger, met veel zelfwerkzaamheid van de kwetsbare burgers die door hun inbreng co-producent van zorg worden. Dat betekent dat in elke buurt, in elke wijk, in elk stadsdeel anders gewerkt wordt. Mogelijkheden hangen sterk af van initiatieven van onderop: van de sterke krachten in de wijk. Maar ook van ruimte en van mogelijkheden om ondersteuning in te schakelen. En van de mate waarin de kwetsbare burgers bereikt worden.

Dat is voor een faciliterende overheid die verantwoordelijk is voor de zorg voor kwetsbaren een lastige opgave. Risicomijdend gedrag door de overheid zelf kan tot nieuwe regeldrift, protocollen en standaardrecepten leiden. Maar met het nieuwe risico dat je daarmee het kind met het badwater weg gooit.

Vier vormen van ruimte en ondersteuning

GroenLinks is overtuigd dat een zekere mate van professionele ondersteuning gewenst is om claimgedrag en uitsluiting te voorkomen. Tegelijk is er de angst dat grote welzijns- en zorgorganisaties een kleine initiatief overnemen of dooddrukken. Hoe kun je dat voorkomen en hoe moeten deze ondersteuners zichzelf organiseren? Hier zijn vier elementen voor nodig: twee vormen van ruimte en twee vormen van ondersteuning.

  1. Regelruimte: initiatieven van onderop moeten zoveel mogelijk ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. De vraag is dus: welke regels belemmeren op dit moment initiatieven van onderop en hoe kunnen we die wegnemen?

  2. Ruimte voor het individu: hoe kunnen we zorgen dat individuele burgers de ruimte hebben om initiatief te nemen ? Vanwege welke obstakels nemen – dragende en kwetsbare – bewoners nu geen initiatief of worden zij nu belemmerd in deelname?

  3. Ondersteuning van initiatieven: hoe kan de ondersteuning van de initiatieven zo geregeld worden dat kleine initiatieven die bang hoeven te zijn te worden “opgeslokt” door gemeente, of grotere welzijns- of zorgorganisatie, maar er juist een vruchtbare samenwerking ontstaat.

  4. Ondersteuning van de kwetsbaren: voor GroenLinks is belangrijk dat we ruimte bieden, maar dat de meest kwetsbaren van onze samenleving nog steeds worden bereikt en ondersteund waar nodig. Deze mensen mogen niet tussen wal en schip vallen. Hoe bereiken de buurtinitiatieven tijdig de kwetsbare burgers? Hoe vinden mantelzorgers/buren/vrienden tijdig een passende voorziening in de eigen omgeving en blijft de toegang tot professionele zorg geborgd?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dorrit de Jong (Dorrit.de.jong@amsterdam.nl)

Wilt u ook aanwezig zijn tijdens één van de inspiratiebijeenkomsten? Wij nodigen u uit om mee te denken! Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Groenlinks Amsterdam West via onderstaande link en blijf op de hoogte van alle activiteiten: http://eepurl.com/TvPjr