Bij de start van de bestuurscommissie in Amsterdam West is besloten dat alle leden van de bestuurscommissie één of twee wijken adopteren. Hiermee is de term ‘buurtadoptant’ in het leven geroepen. Er waren een aantal goede redenen om voor deze vorm te kiezen. De bestuurscommissie is met haar vijftien leden (inclusief de drie dagelijks bestuurders) een stuk kleiner dan haar voorgangster, de stadsdeelraad. Om onze ogen-en-oren-van-de-buurt-rol goed te kunnen vervullen, hebben we de buurten verdeeld onder de leden van de bestuurscommissie. De buurtadoptant is in zijn/haar geadopteerde buurt het gezicht van het stadsdeel.

De buurtadoptant is aanwezig op evenementen en bij bijeenkomsten of buurtborrels. Hij/zij is tevens het eerste aanspreekpunt voor het Dagelijks Bestuur als het gaat over specifieke thema’s en onderwerpen uit die buurt.  

Je rol als buurtadoptant vervul je in jouw functie als lid van de bestuurscommissie, niet voor je eigen partij. Buurtadoptie is dus niet de manier om voor je partij te lobbyen. Bij een specifieke kwestie is het partijstandpunt wel leidend.

Een voorbeeld. In de Does-, Tromp- en Geuzenbuurt wordt in de binnentuin van de Geuzenstraat een voormalige fietsstalling omgebouwd tot woonruimte voor negen studenten. Er is maar één ingang en de wooneenheden krijgen nauwelijks daglicht binnen, omdat ze geen ramen hebben en er alleen daklichten zijn. Als buurtadoptant ben ik een tijd geleden gaan praten met bewoners. Hun argumenten over brandveiligheid en minimale wooneisen (daglicht) nam ik graag over. Maar toen een bewoonster opmerkte dat je met studenten in de buurt geen duurzame relaties kon opbouwen omdat ze niet actief zijn in de wijk, heb ik geprotesteerd. Ook haar standpunt dat haar uitzicht uit haar woonkamerraam aan de straatkant zou worden verpest, omdat er fietsparkeerplekken bij komen, werd door mij niet gedeeld.

Let op: we zijn in de bestuurscommissie niet erg enthousiast over de term buurtadoptant, en zijn op zoek naar een betere naam. Degene met het winnende idee krijgt van ons een heerlijke fles biologische wijn: rood of wit, naar keuze!

Tenslotte: aan de GroenLinksers in West heb ik twee verzoekjes. Het is voor ons (een viervrouwsfractie) ondoenlijk om bij alle bewoners- en buurtbijeenkomsten aanwezig te zijn. Vind jij het leuk om in je eigen buurt dit soort bijeenkomsten bij te wonen? Dan horen we het graag als er dingen besproken zijn/ spelen in je buurt, waarvan je vindt dat wij er als GroenLinks iets mee moeten doen!

Stuur een mail naar amsterdamwest@groenlinks.nl of laat een bericht achter op onze facebookpagina.