Afgelopen woensdag was ik op één van mijn favoriete plekken in Amsterdam West: de buurtkamer van de Gulden Winckelbuurt. Eén keer in de twee weken wordt daar onder het motto ‘Koken wat de pot schaft’ gekookt voor een groep van ongeveer vijftig ouderen. Met een gezelschap bestaande uit woordvoerders zorg en welzijn van de bestuurscommissie van Amsterdam West, aangevuld met de vertrekkende en de nieuwe buurtcoördinator, verzorgen wij daar de eerste editie van het nieuwe seizoen. Directe aanleiding is het feit dat er een busje geregeld is waarmee ouderen die de deur te weinig uit komen, kunnen worden rondgereden naar sociale activiteiten in West.
Bij aankomst staat Alexander IJkelenstam (VVD) bij de poort. Hij moet de rest van deze dag verstek laten vanwege prive-omstandigheden, maar maakt zijn afwezigheid ruimschoots goed door een pakket met vijftig vooraf geprepareerde toetjes langs te brengen. Portefeuillehouder Jeroen van Berkel (PvdA) doet samen met buurtcoördinator Abdella Tallal een aanval op de grote hoeveelheden pompoen, aardappel, winterpeen en andere groenten. Thomas de Groot (Piratenpartij) en ik roeren in een paar enorme pannen, dit alles onder toeziend oog van vrijwilligster en spin-in-het-web van het ouderennetwerk Bea Klaassen.
Inmiddels wordt in de woonkamer van het buurthuis volop geklaverjast. Een blozende en energieke dame in een mooi lichtroze vestje vertelt ons dat ze vandaag 91 jaar is geworden. Daar moet op gezongen worden en dat doen wij dan ook. Vertrekkende buurtcoördinator Sarah van Mourik Broekman kijkt in de loop van de middag om het hoekje van de keuken en maakt zich verdienstelijk door de splinternieuwe peper-zout- en maggiestelletjes te vullen. Geert van Schaik (SP) en Olav van den Brekel (D66) zijn verantwoordelijk voor de afwas, een grote klus aangezien de afwasmachine het heeft begeven en er slechts een piepklein gootsteentje ter beschikking is.
De woonkamer vult zich met vrolijk babbelende ouderen uit de buurt. Zij nemen plaats aan de grote gemeenschappelijke tafels die door Sylvia Spong, participatiemedewerker van ABC, zijn gedekt met blauwgebloemde kleedjes. De jarige straalt: er is een tweede keer voor haar gezongen.
Cordaan-vrijwilligers Jamal Kalmoua, Simone Bentvelzen en Anita Visser komen om vijf uur binnen, precies op tijd om aan de ongeveer vijftig ouderen te worden voorgesteld. Zij brengen het goede nieuws in de vorm van een ‘leenbusje’ met Jamal als chauffeur. Het busje wordt met ingang van heden ingezet om ouderen, die de deur niet uit komen omdat ze slecht ter been zijn of ‘s avonds niet naar buiten durven, naar bijeenkomsten en ontmoetingen te rijden. De chauffeur haalt ze thuis op en levert ze af op de plaats van bestemming. Later worden ze door hem weer opgehaald en veilig thuisgebracht. Anita en Simone regelen de logistiek. De intekenlijsten voor het eerste ritje gaan de tafels rond. Dit vindt plaats op vrijdag 25 september en gaat naar de Boeg, waar het op de laatste vrijdag van de maand vanaf 19:00 uur dansen is voor jong en oud. Komt allen!
Inmiddels wordt de pompoensoep uitgeserveerd en al vlot daarna de cassoulet (franse schotel met groenten, bonen, kip, spek en chorizo). In de keuken worden de toetjes afgemaakt: op bekertjes met vier kleuren vla komt een schepje frambozen en een toef slagroom. Wanneer ze op een kar worden binnengereden, worden ze met gejuich onthaald. Recepten worden uitgewisseld. In de keuken doen Olav en Geert de afwas. De maaltijd was een mooie co-productie van alle fracties van de partijen in de bestuurscommissie van Amsterdam West.
Moe, maar tevreden verlaat ik het pand. Er is een kleine bijdrage gedaan aan het doorbreken van het sociaal isolement waar veel alleenstaande ouderen onder lijden.
‘It takes a village to raise a child’ luidt het van oorsprong Afrikaanse gezegde. Maar die ‘village’ bestaat niet meer in een tijd waarin allerlei sociale verbanden zijn vervaagd, waarin kinderen opgroeien in een geïndividualiseerde samenleving, waar mensen steeds minder afhankelijk zijn van hun religieuze of culturele achtergrond. Traditionele structuren of gemeenschappen als kerk en verenigingsleven waar mensen elkaar ontmoeten en steunen zijn grotendeels verdwenen.
Professionele zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers, de dragende samenleving: zij zijn de nieuwe 'village'.
Bernadette Vieverich is lid van de bestuurscommissie in Amsterdam West namens GroenLinks