Buurtgroepen & communities

Amsterdam West bruist van de bewoners, buurtgroepen en -communities. GroenLinks wil dat het stadsdeel ruimte geeft aan deze bewoners, die hun buurt samen groener en socialer te maken. Zij zijn de Parels van West, die (tijdelijk) braakliggende terreintjes tot prachtige buurtmoestuinen omtoveren en die samen netwerken bouwen om buurtbewoners te leren kennen en elkaar te helpen.

Spaarndammerboeren Amsterdam West
Spaarndammerboeren Amsterdam West

De echte helden hier zijn natuurlijk de bewoners en ondernemers met hun initiatieven, zoals bijvoorbeeld de Spaarndammerboeren en -buren, BoLoBoost, JanEef, De Tuin van Jan, Cascoland, Stadsboeren, Moestuin Landlust en oneindig veel meer. GroenLinks wil dat het stadsdeel deze initiatieven blijft faciliteren en ruimte blijft geven aan bewoners met hun prachtige ideeën om hun buurt samen groener en socialer te maken.

Dankzij GroenLinks: 

  • Ondersteunt het stadsdeel groene, sociale en economisch-gerelateerde netwerken binnen West, zoals bijvoorbeeld het Groenplatform.
  • Kunnen bewoners (tijdelijk) braakliggende terreinen gebruiken voor groene en sociale initiatieven, het stadsdeel faciliteert indien nodig.
  • Mogen bewoners zelf plantsoenen en buurttuinen beheren en onderhouden. 

In 2018:

  • Hebben meer succesvolle initiatieven de mogelijkheid om te verduurzamen, zoals door zelfbeheer van een deel van de openbare ruimte (bijv. Bos en Lommerplantsoen), door zelf vorm te geven aan voorzieningen (zoals bijvoorbeeld de Hudsonhof) en zijn er meer sociaal ondernemende burgers met een maatschappelijk en economisch doel gefaciliteerd door het stadsdeel (bijv. MidWest).
  • Krijgen bewoners en ondernemers met groene en sociale initiatieven nog steeds de ruimte om West nog mooier te maken.