Eind augustus werd de allereerste leefstraat van Amsterdam geopend in stadsdeel West: de Hugo de Grootkade wordt een maand autovrij zodat bewoners de hele straat kunnen gebruiken voor wat zij willen: sporten, spelen, picknicken of wat ze maar verzinnen.

Op initiatief van Dorrit de Jong en Yvette Hofman hebben vijf fracties in het Algemeen Bestuur begin dit jaar gezamenlijk het voorstel Flexstraten ingediend om leefstraten mogelijk te maken: een autovrije periode waarin de straat wordt omgetoverd tot een plek om te 'leven'. Bewoners zijn hierbij aan zet. Zij nemen het initiatief, bedenken wat zij willen in hun straat en zorgen zelf voor draagvlak onder hun buren. Het stadsdeel, onder verantwoordelijkheid van GroenLinks-portefeuillehouder Fenna Ulichki, faciliteert hen hierbij en zorgt dat er goede afspraken zijn over bijvoorbeeld de ambulancedienst en brandweer.

26 augustus was de eerste leefstraat een feit. In de Hugo de Grootkade hebben bewoners gekozen voor meters kunstgras, zwembadjes en activiteiten zoals een volleybaltoernooi. De bewoners van het zorgcentrum De Poort zijn nauw betrokken bij de activiteiten. Bewoners in een tweede straat in ons stadsdeel, de Filips van Almondestraat, zijn volop bezig om hun straat ook een leefstraat te maken. GroenLinks hoopt dat vele straten in ons stadsdeel zullen volgen.

AT5 maakte een item over de opening van de eerste leefstraat en interviewde ons fractielid Dorrit (zie inzet rechts op deze pagina). Meer informatie over de leefstraten is te vinden op de website van het stadsdeel en op Facebook. Alles over eerste leefstraat aan de Hugo de Grootkade is te volgen via de Facebookpagina van de bewoners daar.